Po dovršetku redovne sjednice splitskog Gradskog vijeća, uslijedila je tematska sjednica o javnim potrebama u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Splita.

Prijedlog kluba vijećnika splitskog MOST-a iznio je Ante Bradarić Šljujo.

– Po državno pedagoškom standardu jaslice su predviđene za djecu starosti od 6 do 36 mjeseci. Prema državnom pedagoškom standardu može se osnovati grupa s maksimalno 5 djece koji imaju navršenih 6 do 12 mjeseci na jednu tetu Grad Split nema takvu grupu i to je sramota! Koju poruku šaljemo šaljimo roditeljima i koje se to demografske mjere provodite?

Jučer sam predložio na proračun amandman kojim bi se krenulo u projekt dječjeg vrtića na Žnjanu, a vi mi odbijate i kažete kako Grad nema novaca za 2 vrtića u ovoj godini jer se radi vrtić na Kili. To je dokaz da nema vizije i plana u demografskim mjerama,.

Drugi problem su jaslice za djecu između 12-36 mjeseci. U takvim grupama može biti najviše 15 djece na 1 tetu. Najveći problem se javlja kod roditelja čija djeca su rođena nakon 31.8.2018 ove godine jer oni se ne mogu natjecati za jaslice iduće godine, zar to nije diskriminacija djece i roditelja. Koju poruku vi šaljete roditeljima?

Ja ću vam reći: Dragi roditelji ako planirate djecu i ako ih planirate upisati u jaslice, prestanite sa svim aktivnostima jer sada nije period za te aktivnosti jer vaše dijete će se roditi nakon 31.8 i nećete moći aplicirati na upise u jaslice.

E, to je zapravo vaša demografska mjera! Što manje djece, manje problema s jaslicama. Ekonomska cijena jaslica je 2800 kuna, roditelj u gradskom vrtiću plaća 495, u privatnim 1200-1600, taj iznos se plaća bez obzira je li netko ima plaću 3.500 kn ili 15.000.

Zamislite da ti roditelji rade skupa za 7.000 kn, a to je većina roditelja, također veliki broj njih podstanari su ili u stambenom kreditu, kako će oni platiti stan koji košta 3.000 kn i privatne jaslice od 1200-1600, jesu to demografske mjere?

Potrebno je izjednačiti uvjete što se tiče financija svoj djeci u našem gradu jer ti roditelji plaćaju prirez gradu i nisu oni krivi što radi grada nema uvjeta. Također puno roditelja radi vikendom i zanima me je li ispitana potreba za radom dječjih vrtića vikendom? – upitao je Bradarić Šljujo.

Potom se osvrnuo na solinski primjer obrta za čuvanje djece.

Grad Solin, privatne vrtiće, sufinancira uz i obrte za čuvanje djece. Planira li to i Split? Imamo situaciju gdje su oba roditelja zaposlena, nisu uspjeli dobiti gradski vrtić, te su upisali svoje dijete u obrt za čuvanje te ne dobivaju subvenciju, ni oni kao roditelji ni same dadilje – zaključio je MOST-ovac.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime