Splitski MOST-ovci zadovoljni su projektom prilagodbe centra Splita i Dioklecijanove palače invalidnim osobama.

Javno su se zahvalili dogradonačelnici Jeleni Hrgović što je ispunila svoje obećanje dano na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita i uvrstila njihov amandman u prijedlog proračuna za 2018. godinu.

Amandman je prihvaćen uz sljedeće obrazloženje:

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, u Splitsko-dalmatinskoj županiji prebiva 57680 osoba s invaliditetom što čini 12,7% ukupnog stanovništva županije.

Uži centar grada i napose Dioklecijanova palača nisu prilagođeni osobama s invaliditetom, smatramo da se ovdje radi o projektu koji bi morao biti bezrezervno podržan i prepoznat kao prioritet budući je nesporno da svi naši sugrađani i posjetitelji imaju jednako pravo uživati u cjelokupnom kulturom naslijeđu ovoga grada. Osim toga, jedan od potencijala grada Splita je i socijalni turizam, pristupačan svima i oslobođen svih prepreka odnosno „turizam za sve” kako se u znanstvenoj i stručnoj literaturi i naziva.

Sukladno navedenom potrebno je u ovoj fazi predvidjeti sredstva za izradu rampi za osobe koje se kreću u invalidnim kolicima, taktilnih mapa za slijepe i slabovidne osobe, te provesti druge potrebne mjere da bi se centar grada u potpunosti prilagodio osobama s invaliditetom.

Ovim amandmanom predlaže se u 2017.godini osigurati sredstva za izradu plana prilagodbe područja centra grada i Palače osobama s invaliditetom, nabavke dijela invalidskih rampi ili drugih pomagala kojima bi se na jednak način ispunio cilj, plan izrade mapa po kulturnim sadržajima, kao i za mapiranje područja prilagođenog invalidnim osobama. Za navedenu svrhu predlaže se u proračunu za 2017. godinu predvidjeti iznos od 500.000 kuna, te u narednom periodu preostali potreban iznos.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0