SPLITSKI HNK U ZNAKU FRANJE TUĐMANA “Hrvati su imali sreću slijediti vođu kao što je bio Tuđman”

U HNK se održala obljetnica dvadesete godišnjice smrti dr. Franje Tuđmana, na kojoj je nazočio gotovo cijeli državni vrh. Evo što se sve poručilo i kako se odala počast prvom hrvatskom predsjedniku


U splitskom HNK se obilježava 20. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, koji je preminuo 10. prosinca 1999. godine.


Tom prilikom je u Split stigao državni vrh, predvođen Andrejem Plenkovićem, a u 10 sati i 30 minuta su kod Tuđmanovog spomenika na Rivi položili vijence i zapalili svijeće. Uz Plenkovića, programu su nazočili župan Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara sa suradnicima, splitski pročelnici, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, izaslanik Gordana Jandrokovića Ante Sanader, ministri Ivan Malenica i Marija Vučković, rektor sveučilišta Dragan Ljutić te drugi brojni uvaženi gosti.

Na početku se održala minuta šutnje za pokojnog dr. Franju Tuđmana i sve poginule branitelje, nakon čega je Krstulović Opara rekao:

– Cijeli njegov život obilježen je borbom za hrvatsku samostalnost. Svojom vizijom uskrnuća hrvatske države poveo je naš narod. Iz svih bitaka je izašao kao pobjednik i uveo je Hrvatsku u Europu, napomenuvši da su Tuđmana Splićani još 1995. proglasili počasnim građaninom Splita. Za kraj je rekao da nitko neće ostati upisan zlatnim slovima u hrvatsku povijest kao Franjo Tuđman.

Župan Boban je kazao da je hrvatski narod imao sreću slijediti vođu kao što je bio Tuđman.

– Bio je izložen nesmiljenom političkom linču i progonu, no nije ga to pokolebalo u obrani svog naroda. Dijelio je sudbinu ljudi koji su plaćali vjernost slobodnohrvatskoj ideji – kazao je Boban podsjećajući na politički put Franje Tuđmana u borbi za hrvatsku samostalnost.

– Baš je on nakon devet stoljeća oživotvorio snove brojnih Hrvata i stvorio samostalnu Hrvatsku, dok su Europa i svijet prekriženih ruku promatrali – kazao je.

Naveo je i da želi slijediti primjer prvog predsjednika.

Želimo ponovno biti pobjednici, a da bi to ostvarili moramo građanima vratiti poštovanje i optimizam, a upravo tim putem idemo – zaključio je Boban.

Prikazan je i kratki film “Franjo Tuđman, građanin Splita”, nakon čega je premijer Plenković rekao:

– Sjećam se kad je u noci s 10. na 11. prosinac Vlatko Pavletić objavio da je preminuo dr. Tuđman. Za sve nas značio je to kraj jedne ere, koja se u životu jednog naroda može kvalificirati kao neponovljiva. Predsjednik Tuđman ostvario je sve što je do tada sanjao i želio. Možemo slobodno reći da je na sreću svih nas ulovio Kairosov čuperak u letu – kazao je Plenkovic navodeći da je Tuđman prepoznao povoljne međunarodne okolnosti i krenuo u stvaranje samostalne drzave u pravom trenutku.

– Usvojoj je doktrini znao integrirati naslijeđe Starčevića, Radića i pozitivne elemente hrvatske ljevice. Sve je to mogao jer je poznavao hrvatski narod – kazao je Plenković.

Podsjetio je na jaku podršku Crkve u stvaranju hrvatske države. Spomenuo je ankete koje govore kako Hrvati danas gledaju na lik prvog hrvatskog predsjednika. Kazao je da su se ispunila Kissingerova predviđanja. Kazao je tada da će prava valorizacija njegove uloge za Hrvatsku doći nakon njega. I zaista velik dio Hrvata misli da je bio pozitivna licnost i prepoznaje njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti – kazao je Plenković.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime