Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”, pododbor Split i članovi Vijeća srpske nacionalne manjine za grad Split uz podršku Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije boravili su proškog tjedna u Kragujevcu i Beogradu u Republici Srbiji.

SKD “Prosvjeta” pododbor Split i Vijeće srpske nacionalne manjine za grad Split ima dugogodišnju suradnju s Udruženjem Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla” Kragujevac.
Na poziv predsjednice Vijeća srpske nacionalne manjine za grad Split gđe. Ane Lunić zajedno s članovima Vijeća SNM za grad Split i SKD “Prosvjeta”, pododbor Split u Kragujevcu i Beogradu je boravio i član Vijeća grada Splita i predsjednik Odbora za suradnju s nacionalnim manjinama grada Splita gosp. Tonći Blažević.

Tim povodom u Skupštini grada Kragujevca je organiziran prijem za goste iz Splita i predstavnike općine Kistanje, te je u razgovoru s predstavnicima grada Kragujevca izražena obostrana želja za obnavljanje kulturne, društvene i privredne suradnje između gradova Kragujevca i Splita.

Nakon prijema u Skupštini grada gosti iz Splita i općine Kistanje su obišli Spomen park u Šumaricama gdje su položili vijenac kraj spomenika streljanim đacima i profesorima. Također u okviru jednodnevnog boravka gosti iz Splita su posjetili i Narodnu biblioteku “Vuk Karadžić”, Katoličku crkvu Sv. Josipa, Pravoslavnu crkvu Hram svete Trojice, te Staru Skupštinu.

U večernjim satima u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta Kragujevac održan je koncert izvornih pjesama i igara, u kojem su nastupili pored ženskog pjevačkog zbora SKD Prosvjeta pododbor Split i AFA “Svetozar Marković” Kragujevac, ženska pjevačka grupa “Spomenak” Kragujevac, KUD “Bukovica” Kistanje, KUD “Šumadija” Gornji Milanovac, KUD “Krajina” Beograd, CZNTK “Abrašević” Kragujevac, Pjevačka grupa “Studenac” Kragujevac, Pjevačka grupa “Dr. Mladen Stojanović” Bački Jarak, Pjevačka grupa “Zvuci zavičaja” Inđija, Pjevačka grupa “Plitvice” Beograd, KUD “Zora” Silaš i Dušan Ljubičić iz Vrbasa.
Nakon koncerta organizirano je zajedničko druženje i večera za sve sudionike koncerta i goste iz Splita.

Također, Vijeće Srpske nacionalne manjine grada Splita i SKD Prosvjeta pododbor Split ima dugogodišnju suradnju i sa Zajednicom Hrvata “Tin Ujević” iz Beograda, te su zajedno organizirali kulturnu manifestaciju pod nazivom “Srpsko hrvatski memento”, koja se tradicionalno održava već nekoliko godina. Navedena kulturna manifestacija je održana 17.11.2018. godine u Kulturnom centru “Vlada Divljan”. Na manifestaciji su sudjelovali pored ženskog pjevačkog zbora SKD “Prosvjeta” pododbor Split i HKPD Josip Jelačić “Banova mornarica” Petrovaradin, AFA “Svetozar Marković” Kragujevac, te Pjevačka grupa “Makedonijum” Beograd.

Cilj manifestacije je da se kroz igru i pjesmu ponovo uspostave prekinute veze.
Nakon priredbe organizirano je zajedničko druženje sudionika programa i posjetitelja uz dalmatinske delicije – domaće vino, lozu, prošek i suhe smokve.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime