“Splitski gradski vijećnik SDP-a Joško Markić i predsjednica Udruge Dyxy prof. Meri Butirić potpisali su danas sporazum kojim će Markić iz svoje vijećničke naknade sufinancirati rad Udruge. Udruga Dyxy djeluje od 2007. godine u prostorijama Gradskog kotara Spinut i uz pomoć logopeda i profesora pomaže djeci s poteškoćama čitanja, pisanja i učenja (disleksija, dislalija, disgrafija…).” – priopćili su iz GO SDP Split

– Problemi i teškoće koje imaju djeca s kojima radimo u Udruzi Dyxy se ranom detekcijom i pravodobnim uključivanjem u tretmane mogu ublažiti, a u nekim slučajevima u potpunosti prevladati. Uz rad s djecom radimo na edukaciji i savjetovanju roditelja, kako da pomognu djeci u roditeljskom okruženju. U stalnom smo kontaktu sa stručnim službama škola, roditeljima ili starateljima jer samo u zajedničkom radu djeci možemo ublažiti teškoće. – kazala je prof. Butirić.

Udruga Dyxy kreirala je brojne projekte kao „Škola, moj prvi izbor“, „Ne učimo za školu nego za život“, „Odrastanje s osmijehom“, „Pokret-riječ-znanje“ te su izdali brošuru „Dyxy-to sam ja“. Rad u Udruzi se organizira kroz logopedske, psihološke i kreativne radionice te radionice pomoći u učenju.

– Dobro obrazovanje je temelj za bolju budućnost. Stoga je iznimno važno pomoći djeci koja imaju poteškoće čitanja, pisanja i učenja. Žalosti me da Udruga Dyxy, neprofitna Udruga s plemenitim ciljem rada, plaća najam prostorija u Gradskom kotaru Spinut. To ih ograničava u radu pa sam iz svoje vijećničke naknade odlučio sufinancirati taj trošak. Želja mi je da iznađemo mogućnost da se ovo plaćanje i ukine. Prostorije gradskih kotareva treba otvoriti građanima, a pogotovo kada se radi o aktivnostima pomoći djeci. – rekao je Markić.

Za svoj rad je predsjednica Udruge dobila 2012. godine nagradu Ministarstva socijalne politike i mladih za promicanje prava djeteta, a Udruga je i partner u Nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksije. Cilj je da se kroz zakonodavne promjene olakša djeci i mladima s teškoćama da se lakše nose s obrazovanjem i uključivanjem u zajednicu.– Udruga ima suradnju s Filozofskim fakultetom u Splitu te studenti u Udruzi slušaju teoretska predavanja o teškoćama i kako pomoći djeci te se uključuju u rad svih radionica. Osim toga, u Udruzi djeluju dva logopeda, četiri profesora, jedan psiholog i mnogi volonteri kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo. – nadodaje prof. Butirić.

– Kao pedijatar sam svjestan koliko je važno djecu s poteškoćama rano prepoznati i uključiti u stručne tretmane kako bi ublažili teškoće, pomoći im da prevladaju svoje strahove, da hrabro prihvate svoju različitost i da ne dopuste nikome da im oduzme pravo na najbolje moguće obrazovanje te zdravo i vedro djetinjstvo. Hvala prof. Butirić i svima koji im pomažu da izrastu u uspješne i samopouzdane osobe. – zaključio je Markić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0