Danas je međunarodni Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. Prošlo je točno 75 godina nakon što su bivši nacistički logor Auschwitz oslobodile sovjetske snage. Bio je dio goleme i nemilosrdne mreže koncentracijskih logora uspostavljenih u sklopu Hitlerova “konačnog rješenja” istrebljenja deset milijuna europskih Židova. Auschwitz je osnovan 1940. u okupiranoj Poljskoj. Prvotno namijenjen kao zatvor za Poljake protivne nacističkom režimu, postao je najveća tvornica smrti u Europi. Procjenjuje se da je u logor ukupno deportirano 1,3 milijuna ljudi. Oko 900.000 Židova ubijeno je u plinskim komorama odmah po dolasku u logor, a njihova tijela spaljena su u krematoriju.

Međunarodni Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježio je i splitski gradonačelnik, Andro Krstulović Opara.

“Pridružujem se svjetskoj kampanji ‘We Remember’ kojom se milijuni ljudi prisjećaju jednog od najvećih zločina u povijesti čovječanstva! Nek’ se nikad ne zaboravi!

Dan sjećanja obilježava se s posebnim naglaskom na obrazovanju mladih. Dužnost nam je svima poticati mlade na usvajanje pouka iz tragedije holokausta, djelovanje protiv diskriminacije i obranu demokratskih vrijednosti u našoj zajednici. Naučimo ih na važnost sprječavanja mogućih pojava genocida te bezrezervno osuđivanje svih oblika religijske netolerancije, poticanja, šikaniranja ili nasilja nad osobama ili zajednicama koji su temeljeni na etničkoj pripadnosti ili religijskim uvjerenjima. Zajedničkim, sustavnim radom odgajajmo i obrazujmo nove generacije koje će poštivati svakog čovjeka bez obzira na njegovu pripadnost.

#WeRemember” – poručio je jutros Krstulović Opara.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime