Britanski princ Edward, grof od Wessexa, jučer i danas boravi u Splitu.

Ovoj poznavatelj splitske i hrvatske baštine jučer je obišao Rivu, Dioklecijanove podrume, Peristil, Vestibul i splitsku katedralu, a u Muzeju grada Splita dr. Ana Šverko pokazala mu je originalni primjerak knjige Roberta Adama, škotskog arhitekta koji je u 18. stoljeću proučavao palaču. Splitski primjerak čuva se tako u Muzeju grada, a domaćini su upoznali uvaženog gosta kako i njegova obitelj posjeduje original koji se nalazi u Royal Collection.

Šverko je princu Edwardu predstavila još jedno iznimno izdanje, knjigu radova o Robertu Adamu i Dioklecijanovoj palači koju je s Joškom Belamarićem uredila 2017. godine.

Princ Edward danas je posjetio Galeriju Meštrović te Prvu gimnaziju koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru, u splitskom gradu prijatelju. Tamo je dočekan pjesmom, a neko vrijeme princ je razgovarao s gimnazijalcima.

Ovo je prvi službeni posjet princa Edwarda Hrvatskoj, ali njegov brat, princ od Walesa, bio je u Hrvatskoj nekoliko puta, a sestra, princeza Ana, posjetila je Hrvatsku 2009. Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II posjetila je Hrvatsku 1972.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime