Peta kandidatkinja koju predstavljamo je Lidija Lijić Vulić, 38-godišnja arhitektica i ronilica na dah koja se bavi i fotografijom, sportskim penjanjem, alpinizmom ali i aviatičarstvom.

Uz posao arhitektice, posljednjih 12 godina članica je hrvatske ronilačke reprezentacije s kojom svake godine nastupa na svjetskim i europskim prvenstvima. U svojoj ronilačkoj karijeri pet je puta  rušila svjetske rekorde, osvajala je svjetska i europska zlata, pet  je puta  nominirana za sportašicu godine – Hrvatski olimpijski odbor.  Rušila je i Guinnessov rekord u zaronu ispod leda u austrijskom jezeru Weissensee, te je vlasnica najvišeg zarona na visini od 4500m, postavljenog  u Himalaji 2017. godine.

Od uspona, istaknut ćemo uspon na najviši europski vrh Mt. Blanc, najviši talijanski vrh Gran Paradiso, najviši austrijski vrh Grossglockner,  vrh Afrike Kilimanjaro, uspon do Annapurna base campa u Himalaji.

Samostalni projektni ured otvorila je 2011. godine, a 2018. karijeru nastavlja u projektiranju brodova otvarajući tako novu poveznicu  struke, bliže moru.

Tko je Livija Lijić Vulić?

– U nekim sportskim okvirima ja sam svjetska i europska prvakinja u ronjenju na dah, višestruka svjetska rekorderka u raznim disciplinama, u nekim profesionalnim okvirima sam arhitekt, radim u Brodogradilištu, a inače bavim se penjanjem, alpinizmom, fotografijom, letim,…

Kako ste se počeli baviti ronjenjem, a kako alpinizmom s obzirom na to da ste se u profesionalnom svijetu usmjerili na arhitekturu?

– Volim reći da je arhitektura neka horizontala, realnost koju imamo svi, a sve ovo drugo su neka moja vertikalna kretanja. To su neki izazovi, jedna strast i nešto što je mene uvijek intrigiralo; a to je pitanje ‘što je to što je ispod površine i što je to gore u oblacima’ i to su zapravo neke stvari, aktivnosti u kojima sam se najviše izgradila kao osoba i to nikada ne prestaje. To su neki izazovi i sreća koja je valja urođena – kazuje nam Lidija.

Godine 2015. postali ste pilot letjelice što je možda neobično za jednu ženu?

– Jednostavno volim sagledavati stvari, svijet i situacije iz raznih perspektiva i raznih kuteva, tako sam jednom ležala na Kamešnici na vrhu brda i bilo mi je fino i razmišljala sam ‘O Bože, kako sam ja sretna, ovdje mi je baš predivno’ i tada mi je iznad glave prošla letjelica jedrilica i onda sam se promislila ‘kako je tek njemu lijepo’. Ja sam jednostavno takva, stvari me zaintrigiraju i u sebi imam to jedno ‘zašto ne’ koje me gura naprijed.

Moram priznati da je obuka bila zahtjeva i dugotrajna, bilo je i strahova. Taj prvi samostalni let bio mi je najveći strah u životu, ali fantastičan je osjećaj što se dok letite zapravo osjećate jako jako živim.

Srušila i Guinnessov rekord, osvajala svjetska i europska zlata,…

Lidijina želja za vertikalnim kretanjem, mijenjanjem perspektiva, sagledavanjem svijeta iz različitih kuteva, pomicanje granica, izlaz iz zone komfora, nešto je što najrađe ističe kao motiv ljepote života.

U stalnoj želji za istraživanjem,  upoznavanjem svijeta, poseban značaj svog života stavlja na putovanja.   Nepal, Tajland, Vijetnam, Kambodža, Malezija, preko Rusije, Europe,  Kanije, Tanzanije, prema zapadu  Peru, Bolivije, Ekvadora, Galapagos,.. neke su od zemalja koje je posjetila  i uokvirila u foto priče, putopisna predavanja, u nadi da će inspirirati, potaknuti ljude na isto.

U svojoj ronilačkoj karijeri pet je puta  rušila svjetske rekorde, osvajala je svjetska i europska zlata, pet  je puta  nominirana za sportašicu godine.  Rušila je i Guinnessov rekord u zaronu ispod leda u austrijskom jezeru Weissensee, te je vlasnica najvišeg zarona na visini od 4500m, postavljenog  u Himalaji 2017. godine.

S obzirom na to da ste u svojoj karijeri osvojili mnoge nagrade koju biste istaknuli kao najveći uspjeh?

–  Moram priznati da od Guinnissovog rekorda, svjetskih rekorda i svih silnih nagrada, najviše što jednom natjecatelju znači je zlatna medalja na svjetskom prvenstvu; kada ste u konkurenciji od 150 ljudi, kada ste najbolji i kada taj dan pobijedite sve to je jedan fantastičan osjećaj: Ne toliko radi osjećaja pobjede koliko radi toga da nešto dobro radite i motivira vas za dalje.

Medalja sa Svjetskog prvenstva u sportskom smislu je nešto što mi je najdraže dok mi je u avanturističkom smislu to zaron u Himalaji 2017. godine koji je bio jako zanimljiv projekt. Ronili smo prvi put na visini od skoro pet tisuća metara.

Jednom je netko prije nas napravio takav projekt, ali su ga morali prekinut radi nedostatka kisika i držanja daha u takvim uvjetima. I to mi je nekako bio najsimpatičniji projekt jer mi je ujedinio i alpinizam i ronjenje.

Nešto treće, rekla bih ova nominacija za Splitski cvit. Budući da neko vrijeme nisam živjela u Splitu i da sam bila po raznim klubovima u Italiji i Zagrebu te sam svugdje dobivala priznanja, nikada nisam dobila priznanje Splita tako da mi je ova nominacija baš nešto izuzetno draga i izuzetno posebna.

Lidijinu ljubav prema  moru, 2019. godine je prepoznala i najutjecajnija svjetska organizacija za zaštitu mora, Sea Shepherd Global, te je uz brojna poznata lica poput Birgitte Bardot, Lindu Blair, Sean Connerya, Pierce Brosnana uvrstila u svoje ambasadore.

– Više je to revijalna uloga, pojavljivati se na njihovim akcijama, javno ih podržavati, volontirati. Meni je ovo zapravo otvorilo put da otvorim u Hrvatskoj ‘Sea Shepherd Croatia’ čija je osnovna misija zaštiti, obraniti i očuvati što smo početkom studenog 2019. godine i predstavili u Zagrebu i nadam se da će neke konkretne akcije izaći iz toga. Javio se jako veliki broj ljudi, imamo jako veliku podršku te se nadam da će baš biti sve jako dobre i korisne akcije kroz ovo.

Lidija je naglasila da ima jako organiziran raspored, što i ne čudi obzirom čime se sve bavi uz posao u brodogradilištu.

– Imam jako organiziran raspored. Što se tiče ronjenja; tu su svakodnevni treninzi, ponekad čak i dva puta dnevno koje odrađujem uz posao, a sve ove druge aktivnosti su vikendima te koliko slobodno vrijeme dopusti.

Osim alpinizma, ronjenja, letenja, ima li još nešto što Vas privlači, a čime se bavite u slobodno vrijeme?

Jako puno stvari me privlači. Nedavno sam upoznala ženu koja skače base jumping u Alpama. I to je sigurno fantastičan osjećaj. Ne znam hoću li imati priliku to isprobati, ali sigurno o tome razmišljam.

U slobodno vrijeme van ovog svega spomenutog, uživam u laganoj šetnji u prirodi, druženju s prijateljima, kao i u dobroj knjizi, dobroj glazbi…svim nekim običnim stvarima koje vesele čovjeka – kroz smijeh nam je za kraj našeg razgovora rekla Lidija koja se nada da će kroz sport, edukaciju, akcije, putovanja, inspirirati ljude o bitnosti zaštite mora, ljepoti svijeta koji postoji,  odvažnosti na život.

VEZANI SADRŽAJ:

 

 


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime