Splitski cvit 2018. je Maja Vrančić!

Žiri je odlučio da je Splitski cvit 2018. Maja Vrančić!


U Vili Dalmacija danas održana finalna manifestacija Splitskog cvita 2018. Šesto izdanje Splitskog cvita, u organizaciji udruge Naš kvart, još je jednom okupilo brojne osobe iz društvenog i političkog života Splita. Među uzvanicima prisutni su bili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović i brojni drugi. Voditeljica današnjeg programa bila je Edita Lučić Jelić, a za glazbenim brojevima goste su zabavljali Ana Opačak i Roko Blažević.


Začetnica i organizatorica Splitskog cvita, Milena Mratinić, uvodno je pozdravila sve okupljene i izrazila zadovoljstvo da je ova manifestacija postala prepoznatljiv društveni događaj u Splitu. Svim ženama Međunarodni dan žena čestitali su dogradonačelnica Hrgović i župan Boban.

– Svaka žena je cvijet, i poručujem muškarcima da svoje cvijeće zalijevaju svaki dan da im dom bude mirisan i uspješan. Bio sam gradonačelnik Solina, a Solin je uspješan jer u njemu radi puno žena. Isto ćemo napraviti u županiji. Hvala svim laticama, svim cvjetovima – kazao je župan pripomenuvši da se ne zove uzalud Blaženko jer je danas blažen među ženama.

Iznenađenje je priređeno Goranu Pelaiću, legendarnom voditelju Radio Splita. Milena Mratinić u znak zahvalnosti za 5 godina praćenja ove manifestacije uručila mu je umjetnički rad Primavera Ana Marije Botteri Peruzović.

Prisjetimo se, pobjednica lanjskog Splitskog cvita bila je Ivana Buklijaš, aktivna članica HGSS Stanice Split i anesteziologinja splitskog KBC-a.

Ove godine bilo je nominirano deset latica i to:1.Nela Bujas
2.Helena Papić
3.Maja Vrančić
4. Željka Roje
5.Valči Ostojić
6.Jelica Pražen
7. Grozdana Ribičić
8.Selma Katunarić
9.Ana Lešina
10.Vanja Šandrović MucaloŽiri je odlučio da je Splitski cvit 2018. Maja Vrančić!

-Kažu da je najteže biti priznat u svom gradu. Ljudi moji hvala vam od srca, hvala onome tko me nominirao, hvala mojoj obitelji, prijateljima. Hvala Mileni i udruzi Naš Kvart što radi hvalevrijedan projekt. Molim da je podržite da se nastavi ovo. Jer ovo nam puno znači. Danas sam pročitala jednu misao na jednom portalu, gdje kažu: Voli ženu u sebi i više ćeš voliti žene oko sebe. Mislim da je to najbolja misao. Moramo voljeti sami sebe, da bi mogli svome društvu, gradu, djeci, dati ono najbolje što je u nama. – kazala je pobjednica nakon dodjele nagrade.

Maja Vrančić. Maja je rođena 1971. u Splitu, majka je troje djece. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Splitu- smjer fotografskog dizajna. Usavršavala je znanja i vještine kroz praktičan rad u marketingu i odnosima s javnošću – pratila je nekoliko velikih filmskih produkcija, radila na raznim međunarodnim sajmovima (Pariz, Antwerpen, Pescara).

2007. osnovala je i utemeljila udrugu za promicanje kulturnih i umjetničkih- aktivnosti “Kurs” i postala je njenom predsjednicom. Njezino se ime veže uz niz kulturnih i umjetničkih projekata i manifestacija kojima je obogaćena kulturna scena Splita. Primjerice, profesionalni rad na filmu redatelja Arsena Ostojića: „Ta divna splitska noć“, dokumentarcima; organizacija projekta „ Najklinci Hrvatske“; 2007-2016. pripremni i organizacijski posao na predstavljanju Hrvatske na sajmu knjiga i nakladništva u Leipzigu i Frankfurtu ; organizirala i realizirala večernje scene u Gradskom kazalištu mladih Split; predstavljanje pilot projekta „Turistička kultura“ u suradnji s Uredom državne uprave u SD županiji, književne tribine, izložbe slika i fotografija, potpore književnim festivalima i slično. Od 2006. do 2009. godine organizatorica je Projekta “Najklinci Hrvatske” u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a 2007. godine na finalnom natjecanju u Vukovaru, dobitnica je priznanja za najbolje organizirano županijsko natjecanje „Najklinci Hrvatske”.

Najznačajniji projekt u okviru Udruge Kurs svakako je „Writers in Residence“, rezidencijalni program „Marko Marulić“, ostvaren u suradnji s Gradom Splitom, Ministarstvom kulture RH, SDŽ i stranim partnerima europska mreže Traduki, Pro Helvetia, koji 10. godina za redom iz mjeseca u mjesec doveo uz pomoć financijskih partnera preko 100 autora i umjetnika u Split iz cijele Europe, pretežito pisce, ali nerijetko i likovne umjetnike te redatelje. Tako je Split bez imalo dvojbe postao grad s najjačim rezidencijalnim programom ove vrste u Hrvatskoj i zahvaljujući tom programu ucrtan je na kulturni zemljovid Europe. Više od 300 pisaca i umjetnika predstavljeno jek na kulturnim tribinama pod nazivom 13 „Dis(kurs)ija“ na koji način su prezentirani i rezidenti iz programa „Writers in Residence“. D.

Maja Vrančić je i osobno uključena u međunarodnu mrežu TRADUKI za promicanje knjiga i književnosti, s kojom već godinama održava izvrsnu suradnju na raznim literarnim projektima, a posebice se ističe kao važna osoba kroz projekate predstavljanja hrvatske književnosti na sajmovima knjiga u Frankfurtu i Leipzigu. Suradnjom s drugim stranim partnerima, primjerice KulturKontakt (Austrija), S. Fischer Stiftung (Njemačka) ili Robert Bosch Foundation (Njemačka), pokazala je da se suradnja u literarnim projektima može proširiti i na druge umjetnosti (fotografija, drama, slikarstvo, film, glazba).

Središnja težnja projekata kojima se Vrančić bavi je povezivanje i kvalitetno predstavljanje grada Splita, njegovih umjetnika i scene na međunarodnom planu. Svojim je nastojanjima dokazala da je moguće ostvariti projekte kojima se splitska kulturna scena može plasirati kao izvorni artikl, uz istovremenu razmjenu s kvalitetnim stranim umjetnicima. Kao logična posljedica njezinih dugogodišnjih, uspješni nastojanja da kulturnim projektima poveže Split sa Europom, čuvala je u projektu Split prijestolnica europske kulture i bila dio tima za izradu kulturne strategije Splita te je imenovana i dijelom tima za izradu kulturne strategije grada Splita.

Humanitarno djeluje kroz projekte pa je jedan od njih za splitsku udrugu Leukemija i limfomi, Centar za autizam u suradnji s Gradskim kazalištem mladih organizirala predstave čiji su prihodi išli za financijsku pomoć rada i djelovanja.

Maja Vrančić već niz godina raznim projektima obogaćuje kulturni život grada Splita, što je izdvaja od drugih da bez cenzure i straha prema škakljivih temama kroz svoju platformu djelovanja ostvaruje javni i otvoreni kulturni dijalog komunikaciju kulture različitih mišljenja i pogleda na kulturna, društvena i socijalna pitanja…

Razgovora s Majom Vrančić možete se prisjetiti ovdje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0