Splitski aktivisti izazvali gradsku vlast: “Bojite li se istine?”

Revoltirani šutnjom gradske vlasti, iznijeli su svoje teorije o događanjima na Marjanu


Na aktivističkoj stranici Dnevna doza splitskog nereda prozvali su Grad Split za netransparentnost vezano uz događanja na Marjanu. Kako kažu, zbog nedostatka činjenica, koje je “nemoguće utvrditi jer Grad Split skriva dokumente”, prisiljeni su razvijati razne teorije. Na taj način postavili su sedam teorija, a kažu, ima ih i više, ali nadaju se da je ovih sedam dovoljno da natjeraju Grad Split na dostavu dokumenata koje traže vijećnici i javnost čime će se prestati nagađati zašto ih skrivaju i konačno znati što se sve na Marjanu događalo.


“STRAH OD ISTINE?

Nakon Društva Marjan koje nije dobilo dokumente na uvid iako su u Povjerenstvu za Marjan ni gradski vijećnik Nenad Uvodić nije uspio doći do dokumenata koji su prezentirani na sjednici kriznog stožera čime se Grad Split pohvalio na svojoj Facebook stranici i u medijima. Dok vijećnik Ante Čikotić ne može doći do računa koje smo platili Matimi za sanaciju već preko mjesec dana. A ni koliko smo drvne mase i po kojoj cijeni prodali ostaje nepoznanica.

S obzirom da Grad Split aktivno radi na sakrivanju istih, jer nema ih u zapisniku sa sastanka kriznog stožera niti ih dostavljaju nakon višestrukih upita više ljudi, otvara se prostor za sumnju.

A kad ljudi sumnjaju onda dolazi do razvijanja raznih teorija. Pa evo nekih teorija koje možda jesu, a možda nisu istinite. Istinitost je nemoguće utvrditi jer Grad Split skriva dokumente.

Teorija 1: Na Marjanu posječeno manje stabala nego je komunicirano i time je naplaćeno više od odrađenog. A višak preko Matime završava u nečiji džep. Je li to istina nažalost ne možemo provjeriti jer Grad skriva podatke.Teorija 2: Na Marjanu je posječeno više stabala nego je bilo doznačeno sukladno Zakonu o šumama čime je netko počinio kazneno djelo. Nažalost ni to ne možemo provjeriti istinitost jer dokumenata nema, ali teoriju osnažuju brojke koje je priopćila JUPŠ Marjan o broju legalno doznačenih stabala za sječu u zadnjih nekoliko godina čime postaje nemoguće posjeći sve ono što je Matima posjekla.

Teorija 3: Nadzor je nekoga od gradskih dužnosnika uhvatio u počinjenju kaznenog djela i to naveo u svom izvještaju. Stoga skrivaju dokumente kako bi štitili osobu koja je počinila kazneno djelo. Nažalost ni tu teoriju ne možemo isključiti jer ne žele dati dokumente.

Teorija 4: Nadzor je utvrdio nepravilnosti prilikom izvođenja sanacije na zaštićenom području Park šume Marjan. Grad Split odbija dati izvještaj i tako štiti izvođača radova. Nažalost ni to ne možemo provjeriti jer Grad Split odbija dati dokumente.

Teorija 5: Grad je platio Matimi više nego je Gradsko vijeće odobrilo, te više nego gradonačelnik može samostalno donijeti odluku. Nažalost ni ovu teoriju ne možemo isključiti jer ne daju račune.

Teorija 6: Grad je prodao drvnu masu (imovinu) veće vrijednosti nego što može sam gradonačelnik odlučiti mimo gradskog vijeća. A ako je šuma državna onda je Grad drva ukrao i prodao. Ni to ne možemo utvrditi jer grad skriva račune, a s ministarstvom nema dogovora o vlasništvu nad Marjanom.

Teorija 7: Izvješće nadzora je lažirano kako bi prikrilo kazneno djelo pustošenja šume i utaje količina posječene šume i novca uprihođenog prodajom navedene drvne mase, što bi dokazala usporedba s dokumentima JUPŠ Marjan i sudskog vještaka.

Ima tu još teorija, ali nadamo se da su ove dosta da natjeraju Grad Split na transparentnost i dostavu dokumenata koje traže vijećnici i javnost čime će se prestat teoritizirati zašto ih skrivaju i konačno znati što se sve odvilo na Marjanu” – poručuju aktivisti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime