Sinoć smo objavili kako je napokon očišćena skulptura kiparice Jagode Buić “Ruža vjetrova” na Zapadnoj obali, točno nasuprot zgrade Gradske uprave. Splitski aktivisti iz Gradske inicijative Split nisu više mogli gledati nemar nadležnih gradskih službi, pa su zasukali rukave i uhvatili se posla.

Povezani sadržaj

Aktivisti su putem medija uputili otvoreno pismo gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Gradonačelniče Opara,

Možda niste primijetili, ali pred ulazom u Banovinu nalazi se skulptura koju je izradila umjetnica Jagoda Buić, a zove se „Ruža vjetrova“. To je ona crvena metalna stvar koja je već godinu dana ispred vašeg prozora oblijepljena naljepnicama i išarana grafitima. Kako bi ukazali na njezino loše stanje sami smo očistili spomenik, a ovim putem Vam se obraćamo da nam objasnite razloge zbog čega ne volite tu skulpturu.

Grad Split se već dugo ne može pohvaliti uspješnim vođenjem politike postavljanja javnih skulptura u prostoru, ali od neostvarenih natječaja, više boli nemar prema postojećim spomenicima. Neprihvatljivo je kako se građevinari hotela „Ambasador“ odnose prema oblucima postavljenim na početku Zapadne obale. Neprihvatljivo je dopustiti ugostitelju da samovoljno s centra trga odgurne skulpturu „Histrion“ i postavi je uz sami zid. Tužno je vidjeti Orsona Wellesa kojemu samo glava proviruje između suncobrana. Neprihvatljivo je dvojako mjerilo po kojem se grafit na spomeniku Tuđmanu ili Grguru smatra kulturnim terorizmom, a isti taj čin na „Ruži vjetrova“ urbanom doskočicom.

Ako smatrate ove skulpture manje vrijednima, onda ih uklonite s ulice kako se svi mi ne bi morali crveniti zbog vašeg nemara.

Odjel za komunalno gospodarenje, naviknut na politički nepotizam, već dugo održavanje čistoće smatra nepotrebnim i odrađuje taj proces kampanjski. Ne moramo se zato čuditi izjavi njegovog Pročelnika po kojemu je kaos pod kontrolom. I mi sami smo se navikli na nered i ne primjećujemo prljave kante za smeće, oblijepljene prometne znakove , išarane zidove , razbacane flayere, šporke ulice….

Ovom prilikom apeliramo na potrebu jasnog komunalnog reda, ali i na održavanje urednog javnog prostora, pa tako i čistoću skulptura na javnim mjestima. Ako ne postoji odjel koji se time bavi, predlažemo da „skrbnik“ za sve skulpture na zapadnoj obali bude njezin koncesionar, trgovačko društvo „Splitska obala,“ čiji djelatnici bi trebali održavati minimalnu higijenu spomenika.

Molimo vas da se skulpturi „Histrion“ i „Oblucima“odmah pronađu stalna adekvatna mjesta, a voljeli bi kad bi vašem koalicijskom partneru rekli i koju riječ za „trećeg čovjeka“.

Čuvajte dostojanstvo grada Splita.

Za Građansku inicijativu Split, Dalibor PopovičKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime