Udruga Udruženje ugostitelja Split tužilo je splitskog aktivista Bojana Ivoševića. Vijest je Ivošević objavio na svom Facebook profilu. Kako navodi, Udruženje ga tuži jer su na stranici Dnevna doza splitskog nereda komentirani sponzorirani sadržaji Udruženja objavljivani ovo ljeto u svim lokalnim medijima.

“Cilj ovakvih tužbi je zastrašiti i ušutkati građane”

– Tuže mene jer smatraju da im je Dnevna doza splitskog nereda, znači ne ja, povrijedila prava osobnosti, odnosno povrijedila ugled i dobar glas, čast i ime. Radi toga traže 50 tisuća kuna odštete od mene, ne od DDSN – napisao je Ivošević.

Ivošević navodi da se radi o SLAPP tužbi (Strategic lawsuit against public participation), odnosno pokušaju zastrašivanja, cenzuriranja i ušutkivanja građana koji glasno ističu i kritiziraju nepravilnosti u svojoj zajednici.

– Cilj ovakvih tužbi je zastrašiti i ušutkati građane na način da ih se optereti troškovima dugotrajnih sudskih postupaka. U nekim zemljama SAD-a su ilegalne i tužitelji trpe velike kazne ukoliko se ustanovi da se radi o SLAPP tužbi – kaže. Tragično je, navodi, da se građane redovito tuži, dok u isto vrijeme vlast ne trpi nikakve posljedice za nezakonito djelovanje ili bolje rečeno nečinjenje.

– Tragedija je naše države da političari koji u zakonskom roku ne donose pravilnike poput Odluke o komunalnom redu, pa niti prijedlog proračuna, ne trpe nikakve sankcije, dok građane koji se bore za uređenije društvo pokušavaju ušutkati na ovaj način, i to ljudi s kojima se gradonačelnik sastaje – kaže Ivošević napominjući da je upravo inertnost vlasti u donošenju i provođenju zakona i pravilnika, ono što dovodi do sukoba između poduzetnika i građana.

Reagirali građani, ali i drugi splitski ugostitelji

Na objavu vijesti o tužbi reagirali su brojni građani zahtijevajući da se javnosti obznani tko su ti ugostitelji koji stoje iza Udruženja. Ivošević navodi da ih je u udruzi tek 30-ak, a u gradu Splitu djeluje ih više stotina.

Kako doznajemo od Hrvatske gospodarske komore, na području Splita registrirano je 467 ugostiteljskih tvrtki. Ova brojka odnosi se samo na d.d. i d.o.o.. S obzirom da velik broj ugostitelja djeluje kao obrt, potražili smo i te brojke u Udruženju obrtnika Split, no rečeno nam je da će im za zbrojiti sve ugostitelje trebati nekoliko dana. Kako bilo, sigurno je reći da na područja Splita djeluje najmanje 500 ugostitelja, dok Udruženje, kako sami navode u tužbi, broji preko 30 ugostitelja.

Isto napominju i neki splitski ugostitelji koji ne žele da ih se povezuje s tužbom. Iako je većina njih željela ostati anonimna, redom se slažu da ovo nije način na koji žele da ih javnost percipira. Problema je, kažu, po pitanju komunalnog reda i uvjeta rada ugostitelja puno, ali na gradskoj vlasti je da to uredi, pa će biti zadovoljni i građani i ugostitelji.

Vlasnik restorana Paradox, Zoran Pejović, javno je na svojoj Facebook stranici komentirao tužbu.

– Tužba dijela ugostitelja grada Splita prema Bojanu Ivoševiću nikako nije dobra ideja. Zadire se time u slobodu govora. Možemo se slagati ili ne slagati oko reda/nereda na splitskim ulicama, ali kada je u pitanju sloboda govora, naročito izražena putem satire, koliko god gruba znala biti, tu nema dvojbe. Uvijek sam na strani slobode govora – napisao je. S njim se u komentarima složio i vlasnik popularnog Uja Leopold Botteri.

Udruženje ugostitelja odbilo otkriti koliko članova ima

Kontaktirali smo Jelenu Tabak, glasnogovornicu Udruženja koju smo upitali ono što brojne građane zanima – koliko Udruženje ima članova s obzirom da ih javnost često percipira kao glas svih splitskih ugostitelja. Na volju smo joj ostavili i da navede imena članova, s obzirom da se radi o podatku za koji od svakog člana mora dobiti izričiti pristanak, a javnosti je na koncu nebitan.

Upitali smo je i kako komentira navode da se radi o pokušaju zastrašivanja. Uputila nas je na službeni email udruge, a nakon što smo pitanja poslali, dobili smo sljedeći odgovor:

Prema odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka Udruženje ugostitelja Split dužno je štititi imena svojih članova. Vezano uz sva pitanja za predmetnu tužbu, svi postupci su trenutno u fazi postupanja nadležnih tijela, tako da iste Udruženje ugostitelja Split neće komentirati – odgovorili su, iako ih detalje vezane uz tužbu, naravno, nismo pitali. Točan broj članova ponovno nisu otkrili, ali kao što već znamo iz tužbe koju je sastavio njihov odvjetnik, ima ih “preko 30”, što je tek jedan mali postotak ukupnog broja splitskih ugostitelja.

Kako bilo, tužba protiv splitskog aktivista ozbiljno je podijelila splitske ugostitelje, a bit će zanimljivo vidjeti što sud ima reći na ovu temu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime