U RTL Direktu gostovala je Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.

Komentirala je najavu ministra financija Zdravka Marića da im neće smanjiti PDV, što su oni tražili.

– Ministar Marić je rekao da to nije predviđeno. Mi ćemo i dalje na tome ustrajati jer u svim drugim zemljama radnointenzivne djelatnosti spadaju u nižu stopu PDV-a, u svim zemljama je stopa PDV-a u ugostiteljstvu niža nego u Hrvatskoj. Mi ne tražimo niži PDV na alkohol, nego na pivo, vino, sokove i vodu – kazala je.

Što točno traže?

Objasnila je što oni točno traže.

– Tražimo trenutnu suspenziju PDV-a do ožujka. To bi bila akutna mjera za ove najhladnije mjesece u godini. Nakon toga niža stopa PDV-a kao permanentna jer ova stopa PDV-a koju imamo je neodrživa. A još jedna akutna mjera je oslobađanje sredstava financijskih za likvidnost koja bismo mi kupili – rekla je Tabak te se referirala na ministra Marića koji je kazao da ne može država utjecati na komercijalne banke.

To znamo. Ali ostvarivanjem veće likvidnosti mi u bankama bolje kotiramo. Oni mogu sa svoje strane nešto napraviti. Mi spašavamo radna mjesta i svoje tvrtke. Ja znam da ministar mora spašavati cijelu zemlju i da na njemu veća odgovornost, ali mislim i da zna razloge zašto ugostiteljstvo pripada nižoj stopi PDV-a. A zna i zašto u Hrvatskoj to trenutno nije tako – kazala je.Otkrila je da se zbog krize nije dogodio val otkaza koji se trebao dogoditi u sezoni, da je 20 posto objekata koji direktno ovise o turizmu u Splitu je zatvoreno.
– Oni su sigurno neke svoje djelatnike otpustili. Možda se ljudi trude zadržati svoj kadar jer naše tvrtke jesu naš kadar i oni su stvarali naše poslove – rekla je i dodala da se bore da ne dođe do otpuštanja.

Katastrofalni rezultati

Kazala je da Dubrovnik bilježi najveći pad i to oko 70 posto, a da su zakinuti bili u rujnu jer nisu došli nautički turisti.

– Trenutno je realizacija prometa na nekih 28 posto od lanjskog prometa. To su katastrofalni rezultati. A ne očekujemo da će išta bolje biti u listopadu i studenom – rekla je.

– Jednom nogom smo naprijed, jednom nogom smo u grobu, a jednom nogom smo ispred kamera. Udaramo iz svih raspoloživih sredstava isto kao i nadležne institucije – kazala je.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime