Poznata splitska psihologinja prof. Žana Pavlović, inače kolumnistica našeg portala, komentirala je slučaj profesora u Čakovcu koji je zadnjih dana ušao u fokus interesa domaće javnosti.

– Slučaj profesora u Čakovcu koji je „izgubivši živce, nasrnuo na dvojicu učenika nakon što su ga 3 mjeseca gađali kredama“ puni novinske stupce i web portale. Krenula je i kampanja pod hashtagom „i ja sam Franjo“. Na društvenim mrežama šire se primjeri svakodnevnih iskustava nastavnika o nasilju koje neki od njih prolaze. Ova iskustva su potresna. Među prijateljima na fejsu i izvan njega imam puno nastavnika i profesora u školi. Često slušam o lošim ponašanjima učenika prema nastavnicima i o ponašanju roditelja koji „stoje“ iza takvih ponašanja djece.

Na sreću, još nisam čula da bi netko problem nemirnih učenika i discipline u razredu tj. loših uvjeta rada rješavao na nasilan način. Zanimanje nastavnika jedno je od najstresnijih zanimanja i često smo u prilici slušati o padu autoriteta nastavnika, nezaštićenosti i nemoći. O slučaju napada na učenika ne znam pojedinosti, ali znam da poruka „nasilje je jedini izbor“ nije dobra. Stoga me najviše brine rečenica „Sve bi opet ponovio, ja drugog izbora nemam“. Znam da nasilje nikad ne vodi dobrom rješenju.

Djeca su uvijek ogledalo društva u kojem živimo. Kad dijete ima problem,problem može biti vezan za dijete, ali i za obitelj, a u većini slučajeva i jedno i drugo. Više ulaganja u obitelj, ne bi nam škodilo. Broj izrečenih pedagoških mjera pada u srednjim, ali raste u osnovnim školama. Što nam to govori? Radimo na prevenciji nepoželjnih ponašanja i zaštiti mentalnog zdravlja još u ranoj dobi da bi imali dobre rezultate u adolescenciji. Posao je relativno jednostavan, a efekti veliki i isplativi. U protivnom imat ćemo mentalno zdravlje mladih i nasilje kakvo imamo danas, čak i gore.

Znate li gdje smo sad? Nasilje zaustavljamo nasiljem. Hoćemo li u među uvjetima zapošljavanja nastavnika i profesora u školi tražiti pored završenog fakulteta i drugih kompetencija i fizičku spremnost kako bi se mogli obračunati s neposlušnim učenicima? Iskreno se nadam da se to neće dogoditi. Nasilje ne smije biti jedini izbor. Nešto moramo mijenjati jer ovo nije dobro. Nešto ne radimo kako treba. Možda smo zaboravili da je riječ o djeci. Odgovornost nije na njima, odgovornost je na nama – zaključuje prof. Pavlović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime