Green Sail organizacija iz Splita, jedina neprofitna organizacija u Hrvatskoj koja svojim aktivnostima potiče na zaštitu mora i morskog okoliša, postala je jedan od 30 polufinalista Europskog natječaja društvenih inovacija 2019., odabranih od preko 500 prijavljenih kandidata iz cijele Europe.

Tema je ovogodišnjeg natječaja rješavanje problema plastičnog otpada, a traže se ideje i projekti u kojima se plastični otpad smanjuje uvođenjem sustavnih promjena na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Svrha je Natječaja za europske društvene inovacije za 2019. godinu poduprijeti ideje i projekte kojima se smanjuju plastični otpad i bacanje smeća tako što se mijenjaju ili poboljšavaju postojeći procesi ili uvode posve novi proizvodi i pokreću nove inicijative.

Green Sail iz Splita bio je jedan od 30 projekata iz 19 zemalja koji su odabrani za sljedeći krug natjecanja od ukupno 543 ideje koje su prijavljene iz cijele Europe, a koje potiču na rješavanje rastućeg problema plastičnog otpada. Prijavljeni projekti pokrivaju širok spektar rješenja, od poboljšanja lanaca nabave do mijenjanja ponašanja samih potrošača.

Inovativna ideja organizacije Green Sail podrazumijeva obrazovni program smanjenja količine plastičnog otpada unutar nautičke industrije u drugim europskim zemljama, po modelu koji organizacija već uspješno provodi u Hrvatskoj. Ideja projekta Green Saila je postupno razvijati programe smanjenja i recikliranja plastičnog otpada u čarter kompanijama i marinama u drugim europskim zemljama s razvijenom nautičkom industrijom: Italiji, Grčkoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj.

Uvođenjem programa Green Saila u međunarodne čartere i marine pokušat će se riješiti ovaj problem u drugim zemljama osim u Hrvatskoj. Ono što organizaciju Green Sail očekuje kao polufinalista jest prisustvovanje renomiranoj Akademiji za društvene inovacije u Torinu – intenzivnom trodnevnom događaju gdje sudionike obučavaju iskusni društveni inovatori te dobivaju priliku razvijati svoje ideje u održive poslovne projekte.

 Osim Akademije, polufinalisti dobivaju i osobnu podršku lokalnog mentora uz čiju se pomoć pripremaju za sljedeću fazu natjecanja gdje neovisnom povjerenstvu predaju svoje opsežne razvojne planove. Povjerenstvo će tada odabrati deset finalista i samo tri pobjednika, od kojih će svaki dobiti 50.000 eura.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime