U prostorijama Vlade danas je potpisan ugovor  o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu projektne dokumentacije za projekt ‘Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante’ u vrijednosti od 2,6 milijuna kuna. Ugovor su potpisale ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko – kninske županije koja je današnji dan nazvala novom stranicom u povijesti tvrđave svetog Nikole, piše ŠibenikIN.

Dodijeljena sredstva bit će utrošena na izradu projektne dokumentacije neophodne za rekonstrukciju i sanaciju Tvrđave, uređenje unutrašnjosti te pristupne infrastrukture do Tvrđave. Kako bi se tvrđava stavila u funkciju posjećivanja bit će izrađen i detaljan Plana upravljanja.

– Tvrđava svetog Nikole, baš kao i cjelokupno zaštićeno područje Kanal – luka u Šibeniku jedan je od najistaknutijih simbola nedovoljno iskorištenih razvojnih potencijala našeg kraja.  Njezinu obnovu, zaštitu i održivo korištenje sanjaju sve generacije Šibenčana. Određeni pomaci napravljeni su kroz projekt Turističke valorizacija Kanala svetog Ante, ali sama tvrđava i dalje je stajala nezaštićena i neiskorištena. Današnjim potpisivanjem ugovora mogu slobodno reći da je pokrenut kotač obnove koji se više ne može zaustaviti. Istina, put do cjelovite obnove bit će jako dug i zahtjevan i trebat će još dosta vremena i sredstava. Kako se tvrđava nalazi u zaštićenom području prirode, te je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, svaka aktivnost provodit će se uz strogi nadzor konzervatora i biologa, uz prethodna istraživanja i odobrenja – kazala je Anita Babačić Ajduk te zahvalila svima koji su sudjelovali u pripremi projekta.

Podsjetimo, tvrđava sv. Nikole 6, srpnja ove godine službeno je upisana na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine, a na popis je ušla uz Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanovu u Italiji, Zadar u Hrvatskoj te Kotor u Crnoj Gori u sklopu nominacije Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća, javlja ŠibenikIN.

Tvrđava sv. Nikole najbolje je očuvana i jedina od šibenskih tvrđava dostojna spomenika kulture.

Splitu “ne trebaju” novci

Za razliku od Splita, koji je (prvenstveno nesposobnošću dosadašnjih gradskih uprava) na samom dnu ljestvice hrvatskih gradova po povlačanju sredstava iz EU fondova, Šibenik je u istom pokazao puno umijeće. Nadamo se da će splitski gradski oci naučiti mnogo iz šibenskog primjera. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0