Split: završena konferencija koja je okupila predstavnike organizacija za podršku žrtvama i svjedocima iz zemalja sa područja jugoistočne Europe

Nacionalni sastanak bio je jedna od jedinstvenih prilika izmjene iskustava i postojećih problema funkcioniranja sustava podrške u RH

Danas je završena Regionalna konferencija koja je u Splitu 11. i 12. listopada okupila predstavnike organizacija za podršku žrtvama i svjedocima iz zemalja sa područja jugoistočne Europe – Srbije, Slovenije, Rumunjske i Albanije sa ciljem jačanja suradnje i usvajanja dobrih praksi u radu sa žrtvama.


Primjer uspješnog  funkcioniranja sustava pomoći i podrške žrtvama, te uspješnog regionalnog povezivanja prezentirala nam je izvršna direktorica Victim Support Finland, Leena Kaisa Aberg. Inicijativa i financijska podrška za organizaciju ovakvog događaja je pokrenuta od krovne europske organizacije za podršku žrtvama Victim Support Europe, te Udruge Bijeli krug Hrvatske iz Splita.

Posebna pozornost je stavljena na problem nepotpune implementacije Direktive o pravima žrtava usvojene od Europskog parlamenta 2012. godine, a koji je još uvijek prisutan u svim zemljama u regiji.

Financijska nestabilnost ukazuje se kao jedan od ključnih problema u funkcioniranju organizacija civilnog društva kao jednih od najvažnijih dionika sustava podrške i zaštite žrtava, kako na regionalnoj, tako i na nacionalnoj razini. Stoga je to bila jedna od tema Nacionalnog sastanka, koji je prethodio Regionalnoj konferenciji, a okupio je preko 30 sudionika, od predstavnika organizacija civilnog društva, do predstavnika Ministarstva pravosuđa – Službe za podršku žrtvama i svjedocima, predstavnika vladinog Ureda za Udruge, Ureda pučke pravobraniteljice, te Grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske.

Također, iskazana je potreba uspostave standardiziranog sustava, odnosno minimalne razine kvalitete pružene socijalne usluge korisniku, te standardiziranog postupanja u odnosu na žrtvu.

Nacionalni sastanak bio je jedna od jedinstvenih prilika izmjene iskustava i postojećih problema funkcioniranja sustava podrške u RH, uzimajući u obzir činjenicu da ga sačinjavaju s jedne strane državne institucije, a s druge nevladine udruge.Bez jačanja suradnje ne može se postići učinkovita zaštita prava žrtava i svjedoka u Republici Hrvatskoj.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime