Split: U tijeku radionica o EU programima i natječajima

razvoj (CIRAZ) Hrvatske gospodarske komore, te uz suradnju predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU

Četverodnevna radionica o pripremi i prijavi na EU programe, koja je 22. kolovoza započela u ŽK Split, okupila je više od 50 djelatnika gospodarskih komora i institucija s ciljem njihova upoznavanja s programima europske teritorijalne suradnje te procesima pripreme, prijave i provedbe projekata. Uz predstavnike šest priobalnih županijskih komora iz sustava HGK (ŽK Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik te Ured HGK u Kninu), na radionici sudjeluju i predstavnici Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine te Privredne komore Crne Gore, ali također i predstavnici razvojnih agencija, fakulteta i ostalih institucija koje sudjeluju ili namjeravaju sudjelovati na natječajima EU.


Radionica se održava u organizaciji HGK Županijske komore Split i Centra za industrijski razvoj (CIRAZ) Hrvatske gospodarske komore, te uz suradnju predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

”Inicijativa za organiziranjem ovakve radionice nastala je nakon 17. Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora u lipnju ove godine, kada je ŽK Split ponovo dobila predsjedanje Forumom. Kako bismo u većoj mjeri konkretizirali dugogodišnju suradnju komora jadransko-jonskog područja kroz projekte od zajedničkog interesa, kvalitetna i kontinuirana edukacija djelatnika preduvjet je uspješnog apliciranja na natječaje i veće iskoristivosti dostupnih izvora financiranja”, rekla je otvarajući radionicu potpredsjednica HGK i v.d. predsjednice HGK Županijske komore Split, Mirjana Čagalj.

Budući da pri HGK već godinu dana djeluje Centar za industrijski razvoj (CIRAZ), koji  je i sam dobar primjer i rezultat korištenja sredstava EU fondova, edukaciju u ŽK Split provode djelatnici CIRAZA-a, istovremeno predstavljajući i Centar i mogućnosti koje nudi.

”Ovakvim radionicama, od kojih je ova u Splitu prva, HGK ima za cilj stvarati i jačati kapacitete kako bismo bili što efikasniji i kvalitetniji u pripremi prijave projekata koji se financiraju iz EU fondova. Plan nam  je da u HGK do kraja godine imamo 30-ak kvalitetnih i sposobnih ljudi koji mogu odraditi bilo koji projekt koji se odnosi na povlačenje sredstava iz EU fondova”, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša, Tomislav Radoš.

Aktivnosti HGK na osmišljavanju i vođenju projekata predstavljene su početkom kolovoza i ministrici regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijeli Žalac, koja im je dala punu potporu. Rezultat navedenog je i uključivanje predstavnika Ministarstva te Agencije za regionalni razvoj u radionicu, te njihovo referiranje drugog dana radionice o raspoloživosti odgovarajućih EU izvora financiranja za provedbu odabranih projektnih tema.


Ravnateljica Agencije za regionalni razvoj, Stella Arneri rekla je da je Agencija na raspolaganju za savjete svim potencijalnim prijaviteljima te da još uvijek imaju pet do sedam puta više prijava nego dostupnih sredstava. Agencija je Upravljačko i kontrolno tijelo za dva programa prekogranične suradnje: trilateralni Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora i bilateralni Hrvatska – Srbija, koje je pobliže predstavio Marko Perić, dok je Mislav Kovač iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU predstavio aktualne programe transnacionalne i međuregionalne suradnje ali i natječaje koji su u najavi i uskoro slijede kako bi se u tim smjerovima mogle razvijati projektne ideje.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0