Split prednjači po broju razvoda: Pakoštane i Pirovac na zadnjem mjestu

Načelnik Pirovca je pozvao sve parove koji žele da im brak vječno traje da se vjenčaju u Pirovcu

Pirovac i susjedne Pakoštane, mjesta su sa najmanje razvoda u Hrvatskoj u prošloj godini, dok najgore stoji Split. Načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam kaže da je razlog možda to što su jedna od rijetkih općina koja s tri tisuće kuna pomaže mladence, piše ŠibenikIn.


Državni zavod za statistiku izašao je s podacima o broju sklopljenih brakova i broju razvoda u Hrvatskoj u prošloj godini. Tako je u 2016. godini najgori po razvodima bio Split gdje je bilo 779 vjenčanja, a 466 razvoda, odnosno bilo je 60 posto razvoda, što je gore i od Zagreba. Najmanje je razvoda u nekim manjim mjestima na obali, recimo u Pakoštanima i Pirovcu.

– U zadnje vrijeme kod nas je sve više brakova i novorođene djece, ja osobno znam za najmanje pet novih brakova koji će biti sklopljeni ove jeseni, i jako mi je drago što se sve više mladih ljudi vjenčava kod nas. Možda je razlog tomu što smo jedna od rijetkih općina koja s tri tisuće kuna ‘pomaže’ mladence.  Razvod ne nagrađujemo – našalio se pirovački načelnik.

Pozvao je sve parove koji žele da im brak vječno traje da se vjenčaju u Pirovcu.

– U blizini nam je i otok ljubavi, pa nije za čuditi se da je sve više mladih, zaljubljenih i sretno vjenčanih – zaključuje Gulam.

Sasvim drukčiju teoriju o malom broju razvoda ima Biserka iz Pakoštana koja je dala izjavu za NovuTV.– Tradicija, ovdi žene trpe. Malo gori, malo doli, tako to ide – kaže Biserka iz Pakoštana.

Državni zavod za statistiku nedavno je objavio i kako u četiri dalmatinske županije na godišnjoj razini nedostaje točno 2012 novorođenih da bi utakmica između mrtvih i živih postala izjednačena, što tek jamči opstanak na trenutačnome brojnom stanju. U 2016. godini u Dalmaciji se, naime, rodilo 7820 Dalmatinaca, a umrla su 9832.Statistika je najcrnja u Šibensko-kninskoj jer cijelom županijskom prostoru nema niti jedne jedine markacije s pozitivnim prirastom, izuzmu li se Bilice sa simboličkim godišnjim rastom od šest ljudi, piše ŠibenikIn.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0