Splićani su, eto, dočekali da i Odluka o komunalnom redu dospije na javno savjetovanje. Koliko je savjetovanje javno kad primjedbe i prijedloge svaki građanin za sebe šalje Gradskoj upravi, a oni tek povremeno budu javno objavljeni, upitno je, ali dobra stvar je da je ikakav dokument ugledao svjetlo dana, pa makar i sa zakašnjenjem.

Ono što većinu Splićana zanima, a i o čemu su dovoljno čuli ovih dana, je kako je uređeno pitanje komunalnog reda u zoni A konzervatorske zaštite. Nama je ipak zapeo za oko način na koji je Odluka sastavljena, poglavito one točke koje uređuju ugostiteljsku djelatnost.

Copy paste ‘konzervatorskih smjernica’ uz prigodne preinake u službi ugostitelja

Većina građana će se sjetiti da se 2018. godine na javnom savjetovanju našla izmjena tadašnje Odluke o komunalnom redu čiji je sastavni dio bio “Plan korištenja površina javne namjene unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Splita, zona zaštite A”, poznat i kao ‘konzervatorske smjernice’. Izradili su ga predstavnici stručnih službi Grada Splita, Konzervatorskog odjela i civilnog društva.

Grad Split je za potrebe nove Odluke o komunalnom redu angažirao arhitektonski ured Iva Vojnovića koji je napravio novi Plan, a koji se dobrim dijelom temelji na starom. Kad kažemo dobrim dijelom, mislimo da je većina dokumenata jednostavno prepisana, osim nekoliko ‘sitnih’ izmjena koje se, eto baš, uglavnom odnose na štekate, što bi mogao biti odgovor na pitanje zašto je bio potreban novi Plan.

Navest ćemo tek nekoliko primjera gdje su ‘konzervatorske smjernice’ koje se dosad nisu poštovale, skoro pa u potpunosti iskopirane, ali uz prilagodbe koje i nisu baš u korist grada niti građana, već tek pojedinih ugostitelja.

O(p)stanak jednog štekata bitniji od povijesnog trga

Konzervatorska struka, gradska vlast i građani tada su dali sljedeću preporuku:“Na gradskim trgovima štekati se mogu postaviti tako da ne ometaju kretanje i okupljanje. Na Narodnom trgu treba ostati slobodna površina povijesne Pjace uz iznimku povijesnog štekata kavane Central. Na Trgu braće Radić slobodna treba ostati površina povijesnog Voćnog trga. Na površini Trga Republike (Prokurative) izvan prostora pod trijemovima moguće je postaviti štekate u sjevernom dijelu, a južno od srednjeg prolaza koji iz Marmontove vodi do Ban Mladenove ulice  štekate  nije  moguće  postaviti.  Na  Obali  Hrvatskog  narodnog  preporoda (Riva) štekate je moguće postaviti u skladu s projektom uređenja Rive autora 3LHD, tako da se omoguće poprečne pješačke veze između južnog i sjevernog dijela Rive.”

U novoj Odluci o komunalnom redu taj dio izgleda ovako:

“Na gradskim trgovima štekati se mogu postaviti tako da ne ometaju kretanje i okupljanje. Na Trgu braće Radić slobodna treba ostati površina povijesnog Voćnog trga. Na površini Trga Republike (Prokurative) moguće je postaviti štekate u sjevernom dijelu, sjeverno od linije srednjeg  prolaza  koji  iz  Marmontove  vodi  do  Ban  Mladenove  ulice.  Na  Obali  hrvatskog narodnog preporoda (Riva) štekate je moguće postaviti u skladu s ovim planom.”

Površina povijesne Pjace odnosi se na površinu ispred Stare gradske vijećnice do zidina palače. Konzervatorskim smjernicama se taj dio trebao osloboditi od štekata s iznimkom kavane Central, a gradska vlast je ipak odlučila još jednom ugostitelju dati šansu za opstanak, pa koga briga za površinu ‘povijesne Pjace’.

U Domaldovoj ipak dozvoljeni štekati

Još na jednom mjestu dogodio se gotovo stopostotni copy paste konzervatorskih smjernica, a također se odnosi na štekate. Pa tako taj Plan kaže:

“Postavljanje štekata nije moguće na sljedećim lokacijama:
– ulice najintenzivnijeg  pješačkog  prometa:  Marmontova,  Domaldova,  Šubićeva, Bosanska, Marulićeva, Adamova, Buvinina (dio), Dioklecijanova, Kraj sv. Marije, Krešimirova, Ilićev prolaz, Zadarska, Kraj sv. Ivana”

A nova Odluka ipak:

“Postavljanje štekata nije moguće na sljedećim lokacijama:
– ulice  najintenzivnijeg  pješačkog  prometa:  Marmontova,  Šubićeva,  Bosanska, Marulićeva, Adamova, Buvinina (dio), Dioklecijanova, Kraj sv. Marije, Krešimirova, Ilićev prolaz, Zadarska, Kraj sv. Ivana”

I tek tako, Domaldova je prestala biti ulica najintenzivnijeg pješačkog prometa. A ne treba vam više od kratkog đira ovom ulicom da pretpostavite zašto.

Trgovi ugostiteljima umjesto građanima

Članak o štekatima na trgovima, također praktički kopiran iz ‘konzervatorskih smjernica’ bit će posebno zanimljiv građanima. Naime, Komunalni red iz 2018. godine je trebao većinu trgova staviti u funkciju građana, odnosno svakodnevnog života, ali gradska vlast za njih ima druge planove:

“Na  gradskim  trgovima glavni  pješački  koridori  moraju  se  ostaviti slobodni  od komercijalne djelatnosti. Slobodna  površina  Voćnog  trga,  Trga  Republike (Prokurative)  i Narodnog  trga (Pjaca)  mora  iznositi  minimalno  70% ,  dok  na  ostalim  trgovima  minimalno  50% površine mora ostati slobodno za ostale namjene koje donosi život u gusto naseljenoj gradskoj jezgri”

U novoj Odluci o komunalnom redu, gradska vlast zaključila je da građanima trgovi ne trebaju. Pa tako kaže:

“Na gradskim trgovima glavni pješački koridori moraju se ostaviti slobodni od komercijalne ugostiteljske djelatnosti – štekata:  Slobodna  površina  Voćnog  trga, Trga   Republike   i Narodnog  trga  mora  iznositi  minimalno  70%,  dok  na  ostalim  trgovima  dio površine mora ostati slobodno za ostale namjene koje donosi život u gusto naseljenoj gradskoj jezgri.”

Dio površine ostalih trgova koji mora ostati slobodan od štekata nije preciziran, pa pretpostavljamo da tako može iznositi i jedan posto, što će, sigurni smo, razveseliti sadašnje i buduće ugostitelje na brojnim trgovima unutar zone A, ali i moguće oduzeti prostor na kojem građani provode slobodno vrijeme.

Imamo i situaciju gdje je ugostiteljskim objektima koji su smješteni na katu i nemaju ugostiteljsku djelatnost u prizemlju, ipak dozvoljeno da u prizemlju postave štekat, ukoliko njegovo postavljanje nije ispred drugog ugostiteljskog objekta. Konzervatorske smjernice predlagale su da ovakvi ugostiteljski objekti nemaju mogućnost postavljanja štekata, ali eto gradska vlast očito smatra da štekata nikad dosta.

Građani, pokažite da vas zanima kako vam izgleda grad

Čitajući ovo sigurno ćete se zapitati tko uopće šljivi neke tamo stare planove koji se nikad nisu ispoštovali. Pa eto, očito gradska vlast i arhitektonski ured koji ih je gotovo u cijelosti iskopirao. Ali način na koji su bez nekih smislenih razloga prilagođene samo pojedine stavke koje se uglavnom odnose na štekate i koje će donijeti korist tek pojedincima, govori mnogo. I napominjemo, naveli smo tek nekoliko primjera.

Zato Splićani, pamet u glavu, iskoristite svoje pravo, pročitajte ove dokumente, obratite pažnju barem na one stavke koje se tiču vas i vašeg svakodnevnog života i predlažite, kritizirajte, budite uporni da se u Split uvede red, ali po mjeri građana, a ne isključivo profita, jer iako smo bezbroj puta čuli da ne želimo biti ‘fast food’ destinacija, čitajući ovakav dokument neki bi mogli zaključiti da gradska vlast možda ipak nema ništa protiv toga. I nemojte stati na tome, inzistirajte da se prihvaćanje i odbacivanje svakog prijedloga objavi i obrazloži.

Inače, prijedlog Odluke o komunalnom redu pripremala je Radna skupina kojom je predsjedao gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a članovi su: zamjenik gradonačelnika Nino Vela,  savjetnik  gradonačelnika  za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Ivica  Grubišić,  savjetnik  gradonačelnika  za društvene djelatnosti Tomislav  Gojo,  bivši ovlašteni  pročelnik Upravnog odjela  za  komunalno gospodarstvo,  redarstvo  i  mjesnu samoupravu Damir  Babić,  pročelnik  Službe  za gospodarenje gradskom imovinom Ivan  Leko,  pomoćnica  pročelnice  Ureda Grada  Ines  Golijanin,  viša savjetnica u Službi pravnih poslova, zaštite i zastupanja Nina Miličević, voditeljica Odsjeka za redarstvo Esma Kalemba, voditeljica   Odsjeka   za gospodarenje imovinom Natali   Ribičić, glavni komunalni redar Mladen Kokan, bivši voditelj odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu Goran Nikšić. Prijedlog Odluke potpisuje pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Damir Ordulj.

Na savjetovanju i drugi važni dokumenti

Na savjetovanju su se dva dana iza prijedloga Odluke o komunalnom redu našli i drugi dokumenti koji se uz njega vežu, poput Nacrta prijedloga Odluke o uvjetima i načinu postavljanja reklamnih predmeta i natpisa na području Grada Splita, Nacrta prijedloga Odluke o nerazvrstanim cestama na području Grada Splita, Nacrta prijedloga Odluke o načinu i uvjetima postavljanja kioska, štandova, opreme štekata, pokretnih naprava i dr. na površinama javne namjene na području Grada Splita te Nacrta prijedloga Odluke o davanju u zakup i na korištenje površina javne namjene u vlasništvu Grada Splita na području Grada Splita za postavljanje kioska, štandova, štekata i pokretnih naprava. Sve dokumente i obrasce za prijedloge i kritike možete pronaći OVDJE.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime