Trinaesto europsko prvenstvo u rukometu održat će se od 12. do 28. siječnja 2018. godine u Hrvatskoj. Hrvatska je dobila domaćinstvo na sjednici Europske rukometne federacije održanoj u Dublinu 20. rujna 2014. godine. Hrvatska je bila jedini kandidat za domaćinstvo europskog rukometnog prvenstva. Prvenstvo će se odigrati u Zagrebu, Splitu, Poreču i Varaždinu.

Split bi trebao ugostiti prvenstvo u Spaladium areni za koju se veže mnoštvo problema. Naime, kako doznaju MOST-ovi gradski vijećnici Grad Split ima rok od 4 dana za potpisivanje ugovora o korištenju Spaladium arene. Grad je dužan potpisati taj ugovor kao suorganizator natjecanja Europskog prvenstva u rukometu, a uvjet za pristanak na potpisivanje ugovora od strane Odbora za vjerovnike je da grad snosi u potpunosti troškove (struje, vode, interneta, čišćenja, pokrivanje dijela fasade iz koje viri armirano željezo i nabavku dijelova semafora) koji nastaju samom organizacijom. Problem je što je Grad spreman podmiriti 900 tisuća kuna troškova dok bi ostatak od 1.040.000,00 kuna trebala pokriti tvrtka “Sportski grad TPN u stečaju”. Za tu tvrtku to bi moglo značiti da su joj prihodi manji od troškova, a posljedice bi nakon toga bile da Spaladium arena nakon EP stavi “ključ u bravu”. Ovu informaciju otkrio je vijećnik MOST-a Ante Bradarić Šljujo čiju objavu prenosimo u cijelosti:

“Sinoć smo saznali od Lendi Pezzi, zamjenice Županijskog državnog odvjetnika, koja je članica Odbora vjerovnika tvrtke “Sportski grad TPN u stečaju” da grad Split ima rok od 4 dana za potpisivanje ugovora o korištenju Spaladium arene. Grad je dužan potpisati taj ugovor kao suorganizator natjecanja Europskog prvenstva u rukometu, a uvjet za pristanak na potpisivanje ugovora od strane Odbora za vjerovnike je da grad snosi u potpunosti troškove (struje, vode, interneta, čišćenja, pokrivanje dijela fasade iz koje viri armirano željezo i nabavku dijelova semafora) koji nastaju samom organizacijom.
Troškovi održavanja Europskog prvenstva se predviđaju se u iznosu od 1.040.000,00 kuna. Grad Split je spreman pokriti troškove u iznosu od 900.000,00 kuna, a ostatak bi trebala podmiriti tvrtka TPN u stečaju. Za tu tvrtku to bi značilo da su joj prihodi manji od troškova, umjesto obrnuto. Posljedice toga bile bi da nakon EP Spaladium arena stavi ključ u bravu i podjeli otkaze djelatnicima.
Grad Split je dužan ispraviti loše političke odluke počevši sa gospodinom Kuretom i vlastima nakon njega jer upravo loše političke odluke su krive za situaciju u kojoj se nalazi danas Spaladium arena.
U ovoj situaciji postoji samo jedan logični i razumljiv potez vlasti grada Splita. Grad Split treba pokriti troškove održavanja Europskog prvenstva u potpunosti te adekvatno platiti najam korištenja dvorane. Kada uzmemo u obzir da grad Split samo na tri bespotrebne i ne razvijajuće stavke proračuna (Uređenje podrumskih prostorija-Banovina, Uredska oprema i namještaj, Odnosi s javnošću) potroši 1.467.000,00 kuna, a kada tome dodamo da su rashodi za zaposlenike Grada Splita oko 220 milijuna kuna odnosno skoro jedna četvrtina proračuna grada onda zasigurno potpuno plaćanje organizacije Europskog prvenstva možemo smatrati malom stavkom.
Uloženi novac za organizaciju će se sigurno vratiti mnogostruko kroz popunjenost hotela, restorana i ugostiteljskih obrta, a i na kraju kroz samu promociju našeg grada.
Sad je vrijem da politika započne ispravljati ono što je dosadašnja politika godinama zanemarivala i uništila!

MOST nezavisnih lista Split će se odlučno, transparentno, beskompromisno i inovativno boriti da Spaladium arena bude na usluzi splitskom sportu, građanima i svim poslovnim subjektima prema modelima koji će težiti financijskoj održivosti i tržišnim principima jer dvorana u budućnosti može puno donijeti gradu u sportskom i financijskom smislu kao poluga razvoja splitskog sporta.”


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0