Nova sredozemna ciklona cijeloj je Dalmaciji donijela oblačno vrijeme tijekom petka. Oborina je bilo više u drugom dijelu dana, osobito navečer kada je mjestimice bilo i obilnijih pljuskova. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najviše kiše do 23 sata palo je u Cisti Velikoj, 51 litra po kvadratnom metru. Slijede Mokošica 40, Miljevci 36, Muć 33, Sinj 30, Hrvace 29, Kučiće 24, Vid 22, Dubrovnik i Živogošće 21, Drniš i Kostanje 19 itd.

Veći dio dana temperature su bile više od prosjeka za ovaj dio godine. Na Palagruži je nedostajala samo desetinka stupnja za dosezanje toplih 18 stupnjeva. U Komiži i Hvaru u petak je najviša dnevna temperatura dosegnula 17 stupnjeva, Kaštelima 16 itd.

Ipak, dan su najviše obilježili južni vjetrovi. Prvo jugo, a zatim oštro i lebić. Najjači udari vjetra uz obalu su zabilježeni u Splitu i Dubrovniku, do 90 km/h. Na Svetom Juri na Biokovu najjači udari bili su na granici orkanskih i dosezali su 117 km/h.

Jak lebić povećao je valovitost mora. Prema izvješću HAK-a, tijekom večeri u prekidu su bile trajektne linije Prapratno-Sobra, Drvenik-Sućuraj, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Korčula te brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Lebić će u petak navečer poplavio niže dijelove obale Splita. Visoki valovi su ulazili na Rivu, a oni najviše dobacivali su more sve do božićnih kućica. Do kluba Zenta nije se moglo doći cestom jer našla pod morem, pa je klub morao otvoriti ulaz put bazena. Ipak, oko 23 sata južne vjetrove zamijenili su oni sa sjeverozapada uz opadanje jakosti vjetra.

Subota će donijeti većinom suho vrijeme i zapadne vjetrove, a u nedjelju slijedi bura koja će ujutro imati olujne udare. Osjetno će zahladiti, a snijega u prvom dijelu nedjelje mjestimice može biti do najnižih predjela Zagore.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0