Podizanjem zastave Europske unije na Marjanu i intoniranjem Ode radosti, Split je danas obilježio Dan pobjede nad nacizmom i fašizmom te Dan Europe.

Devetog svibnja 1950. začeta je ideja osnivanja obitelji europskih zemalja koja je zaživjela u suvremenom obliku Europske unije, a čija je od 2013. godine članica i Republika Hrvatska.

– Split na ovaj način obilježava završetak rata i početak mira i zajedništva. Borili smo se i izborili za europsku Hrvatsku i europski Split. Benefiti članstva se osjećaju i na lokalnom nivou, oni su vidljivi i u brojkama – od 9 i pol milijuna kuna povučenih sredstava iz EU fondova na početku mog mandata, mi danas u Splitu imamo ugovorenih preko 280 milijuna kuna.

Bez zajedničkog rada i participacije u EU, zajednici naroda, ni ekonomski ne možemo napredovati. A napredak se vidi, u Splitu i Hrvatskoj, i vidjet će se još više u narednim godinama.

Veselim se skorom predsjedanju Hrvatske Europskom unijom kada ćemo dati još snažniji pečat našoj europskoj zajednici – kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na današnjem obilježavanju Dana Pobjede i Dana Europe u Splitu.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime