SPLIT: Obilježena 29. obljetnica 141. brigade Hrvatske vojske

12. studenog 1991. godine osnovana je u Splitu 141. brigada HV-a


U četvrtak 12. studenog u Splitu se obilježila 29. obljetnica 141. brigade Hrvatske vojske. Šef splitskog HDZ-a, Petar Škorić na svom Facebook je braniteljima čestitao obljetnicu postrojbe.


– Danas sam sudjelovao na obilježavanju 29. obljetnice 141. brigade Hrvatske vojske. U čast svih poginulih suboraca iz ove slavne brigade izaslanstva Grada Splita i Grada Kaštela i predstavnici koordinacije udruga borbenih postrojbi su položili vijence i zapalili svijeće. Nakon polaganja vijenaca služena je Sveta misa zadušnica za 60 palih hrvatskih branitelja, pripadnika 141. brigade u crkvi svetog Ante na Poljudu. Svim mojim dragim suborcima od srca čestitam obljetnicu postrojbe kojoj smo pripadali u danima kada se stvarala neovisna Hrvatska. Svim poginulim i preminulim suborcima neka je vječna hvala i slava! Vaša žrtva za Domovinu vječno će živjet u našim srcima i u memoriji naraštaja koje dolaze!

POVJESNICA 141. BRIGADE HV

Dana 12. studenog 1991. godine osnovana je u Splitu 141. brigada HV-a. U sastav brigade ulazi ‘Prvi splitski samostalni dragovoljački bataljun’ sastavljen od dragovoljačkih odreda iz mjesnih zajednica koji postaje 1. bojna. Dragovoljački odredi NZ s prostora Kaštela i kaštelanske Zagore postaju 2. bojna. U sastav brigade ulaze i pripadnici drugih organiziranih postrojbi i skupina, s područja šire okolice Splita i Podstrane kao 3. i 4. bojna. Prve zadaće tijekom 1991. godine bile su zaštita važnijih objekata, blokada i oslobađanje vojarni, te priprema i uvježbavanje za odlazak na bojište.
Nedugo po osnutku brigade, dio 1. bataljuna zajedno s posadom topova i dijelom veze odlazi u studenom 1991. izvršavati borbene zadaće na Južnom bojištu: Ošlje – Topolo – Bistrina.

Sredinom prosinca 1991. brigada se upućuju na drnišku bojišnicu, te na toj bojišnici ostaje do konca srpnja 1992. djelujući na području Moseća – Svilaje. Dana 15. srpnja 1992. jedan ojačani vod odlazi na ispomoć na istočno-slavonsku bojišnicu. Krajem srpnja 1992. nakon razvojačenja jednog dijela, brigada je snage jedne ojačane bojne (3. bojna) te se upućuje na izvršenje zadaća na Južnom bojištu, gdje je bila angažirana do sredine listopada 1993. kao nositelj zadaća Taktičke grupe-3.
Potkraj siječnja 1993. jedna borbena skupina postrojbe sudjeluje u operaciji Peruča, dok je druga borbena skupina upućena na ispomoć u prostor Miljevaca.

Od veljače 1993. 1. bojna je ponovno na drniškoj bojišnici, a početkom ožujka iste godine 1. i 2. bojna zajedno sa zapovjedništvom i pristožernim postrojbama odlazi na bojišnicu u zadarskom zaleđu, kao nositelj zadaća Sektora-3, a njima se u listopadu 1993. po povratku s Južnog bojišta pridružuje i 3. bojna.U ovom razdoblju brigada je, djelujući istodobno na dva različita bojišta, uspješno izvršavala složene i zahtjevne zadaće. Zbog uspješnog izvršavanja svih postavljenih zadaća na zadarskom bojištu brigadu je pohvalio načelnik GS OSRH, te istaknuo kao jednu od najboljih pričuvnih postrojba HV-a.

Krajem travnja 1994. brigada odlazi u pričuvu da bi se ponovno mobilizirala u punom sastavu u sklopu provedbe operacije Oluja.
U toj operaciji je dala znakovit obol u sprječavanju neprijatelja da povrati oslobođeni prostor, naime, 13. kolovoza 1995. brigada proživljava najteže trenutke na svom ratnom putu. Toga je dana izvršen jaki neprijateljski kontraudar na položaje koje je držala brigada. U žestokom pješačkom okršaju, brigada trpi velike gubitke u ljudstvu, 15 poginulih i 43 ranjena pripadnika. Brigada je bila angažirana i u oslobodilačkim operacijama Maestral i Južni potez, gdje uspješno izvršava sve postavljene zadaće.
Krajem 1995. dolazi do razvojačenja najvećeg dijela pripadnika brigade, dok manji dio ostaje u sastavu do 30. lipnja 1996.
Na ratnom putu život je izgubilo 60 njenih pripadnika.

Odlukom predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH, za doprinos u Domovinskom ratu, brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Ratni zapovjednici brigade bili su pok. brigadir Anđelko Vidošević, general-bojnik Žarko Tole, brigadir Jakov Miletić, pok. brigadir Ljubomir-Mirko Palošek, brigadir Bruno Vukić, pukovnik Nediljko Sirić i brigadir Ivan Vukić – stoji u objavi.

Moja reakcija na članak je...
Vau
3
Haha
0
Hagić
4
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime