SPLIT Most predložio uvođenje besplatnog interneta u centru grada

Bežični internet bi plaćali turisti i gosti s kruzera, kažu iz Mosta


Most nezavisnih lista na današnjoj konferenciji za medije predstavio je mjere, aktivnosti i projekte za koje će putem amandmana tražiti da se u proračunu grada Splita osiguraju i planiraju sredstva za 2018. godinu.

Ante Čikotić ocijenio je da se radi o nerealnom prijedlogu proračuna s obzirom na povećanje od 130 milijuna kuna, u odnosu na prošlogodišnji, a naročito kada se uzme u obzir da se povećanjem prireza osiguralo tek 17 milijuna kuna na godišnjoj razini dok se iz ukupnih prihoda od poreza uočava povećanje od 42 milijuna kuna. Istaknuo je:

– Nenaplaćenih potraživanja je preko 500 milijuna kuna, pa građani sami mogu izvući zaključak da se ne ide u dobrom smjeru. Most nezavisnih lista u Splitu podnijet će gotovo 50 amandmana kojima nastoji potaknuti odmak od ustaljenog promišljanja u planiranju sredstava, naravno u okviru onog što je dopušteno i moguće, te je u strukturi proračunskih rashoda uočen prostor za njihovu provedbu.

Ante Čikotić osvrnuo se na jedan od inovativnijih projekata, a to je wi-fi na području stare gradske jezgre i Trajektne luke, koji je zamišljen tako da se turistima i gostima s kruzera ponudi po predloženoj cijeni od jednog eura na dan pri čemu bi na osnovu prezentiranih projekcija Splićani cijelu godinu tu uslugu koristili besplatno. Nadalje, kao jedan od najznačajnijih projekata istaknuo je zelene OPG tržnice po Splitu (OPG mikro kotarske tržnice) posredstvom kojih bi se olakšao plasman poljoprivrednih ekoloških proizvoda iz Zagore i otoka u Splitu, a građanima omogućilo povoljnije i kvalitetne ekološke proizvode, ove tržnice zamišljene su da budu otvorenog i zatvorenog tipa. Između ostalog, predložit će se i sufinanciranje ugradnje osobnih dizala u zgrade kojih je u Splitu potencijalno 539, s tim da se ovdje treba voditi računa i o primjerima u kotarima Ravne Njive, Lokve, Blatine gdje zgrade nemaju jedinstveno svoj broj građevne čestice (stanari imaju vlasničke listove u knjizi položenih ugovora). Ovaj problem nadovezan je na daljnji prijedlog da Grad Split, u skladu sa svojim interesom koji bez dvojbe mora prepoznati, osigura sredstva za provedbu tehničke reambulacije odnosno nove izmjere za dijelove grada kao preduvjet da se za, primjerice, zgrade i škole uspostavi mogućnost korištenja sredstava EU fondova a čime bi se osigurao i renovirani izgled zgrada, usklađivanje knjige položenih ugovora i zemljišnih knjiga te promet nekretnina.

Osim toga, Ante Čikotić predstavio je i prijedlog zaključka kojim će Most nezavisnih lista tražiti da se odredi novčana naknada građanima koji žive na udaljenosti do 500 m i koji su uslijed sanacije odlagališta primorani trpjeti posljedice umanjene kakvoće življenja sve dok sanacija traje.

Mostov gradski vijećnik Ante Bradarić-Šljujo predstavio je projekt modernizacije javne rasvjete po Esco sistemu kako bi se ostvarile uštede od 80 do 90 posto, a taj novac potom usmjerio na druge potrebe.

U ostalim prijedlozima obuhvaćeno je uređenje botaničkog vrta na Marjanu, implementacije sustava za mjerenje broja posjetitelja u zaštićenom području stare gradske jezgre, implementaciju sustava za participativno budgetiranje putem kojeg bi građani nadzirali proračun, povećanja decentraliziranih sredstava kotarima, izrada plana za formiranje fonda za otkup stanova u staroj gradskoj jezgri te sufinanciranje besplatne primarne pravne pomoći, sredstva za čišćenje zapuštenih parcela, set mjera za poduzetnike i zapošljavanje te niz komunalnih projekata.

Most nezavisnih lista rezultatom svojih aktivnosti i nadalje će nuditi konstruktivna rješenja kojima je cilj učiniti vlast boljom iz pozicije opozicije, ili u sadržajnom smislu mjerljivo doprinijeti lokalnoj zajednici, odnosno, u slučaju da vladajući ne prihvate ove prijedloge, onda barem imati mjerljivo uložen trud.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0