Vukovar i Split od danas su i službeno gradovi prijatelji. Potpis na Sporazum o prijateljstvu i suradnji u Gradskoj vijećnici stavili su gradonačelnici grada pod Marjanom i grada na Dunavu, Ivan Penava i Andro Krstulović Opara i tim činom okrunjena je višegodišnja međusobna suradnja ovih gradova.

Prvi čovjek Split evocirao je uspomenu na jednu davnu sliku koja se snažno urezala u memoriju Splita, ali i cijele Hrvatske:

– Bio je to 26. kolovoz 1995. godine kada je Vlak slobode došao u Split. Tog dana, na Rivi, na pitanje prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana što još da obeća, mnoštvo okupljenih građana, Splićana, pokazalo je svoje veliko srce viknuvši u jedan glas „Vukovar, Vukovar!“ To je jedan od najljepših trenutaka u dugoj povijesti Splita. Podsjetio bih da su ovaj Sporazum jednoglasno podržali splitski gradski vijećnici. Dakako, izražavam zahvalnost mojim prethodnicima, posebno pokojnom gradonačelniku Zvonimiru Puljiću, koji je poduzeo snažne i konkretne korake u suradnji dva grada, a iste je nastavio Ivo Baldasar – kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Svoje zadovoljstvo potpisanim Sporazumom o prijateljstvu istaknuo je Penava koji je rekao kako je na ovaj način simbolično stavljena “točka na i” višegodišnje suradnje dva grada:

– Ovo nije samo formalan čin. Ovo je rezultat emocija i želja građana dva grada. Slavonija i Dalmacija su identične emocije. Naše međusobne veze su vrlo jake. Prijateljstvo sa Splitom, drugim gradom po veličini u Hrvatskoj, nam je vrlo bitno jer su Split i Splićani pokazali svoju emociju u onim povijesnim trenutcima – istaknuo je, među ostalim, gradonačelnik Penava.
Poseban dar, Ključ Grada, splitski je gradonačelnik uručio svom kolegi iz Vukovara koji je uzvratio poklonom u obliku skulpture Vukovarskog tornja koji je odmah pronašao svoje istaknuto mjesto u Gradskoj vijećnici.

Naravno, Penava nije mogao ni zaobići nedavne događaje na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća. Vukovarski gradonačelnik je rekao da zdrava Hrvatska ne može imati u krugu od dva kilometra spomenik četničkom vojvodi i Blagu Zadri.– To je činjenica s kojom se nisam mogao složiti, kao vjerujem i 99 posto građana, rekao je Penava.

Svečanom činu potpisivanja uz gradonačelnike Penavu i Krstulovića Oparu nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, zamjenici gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš i Nino Vela, pročelnica Ureda Grada Marina Protić, savjetnik gradonačelnika za EU fondove i razvoj Krešimir Budiša, brojni gradski vijećnici te zamjenica i suradnica vukovarskog gradonačelnika.

U sklopu posjete gradu Splitu vukovarski gradonačelnik Penava obišao je danas znameniti mural posvećen vukovarskim herojima. Sjevernom stranom Vukovarske ulice, gdje se nalazi mural, prošetao se uz pratnju gradonačelnika Andre Krstulovića Opare zastavši ispred svakog lika i priče iz vukovarske epopeje, a koje su kistovima „ispričali“ umjetnici navijačke skupine Hajduka – Torcide.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime