SPLIĆANIN DENIS VRANJEŠ JE PONOS HRVATSKE “Nije bilo puno razmišljanja, nekome je trebala pomoć i smatrao sam jedinim ispravnim pružiti pomoć”

Dok su drugi prolazili pored smrskanog automobila, on je stao i pomogao unesrećenom


Denis Vranješ iz Splita je inženjer elektrotehnike i zaljubljenik u planinarenje, ali i Ponos Hrvatske. U rujnu 2019. godine našao se na pravom mjestu u pravo vrijeme i pomogao čovjeku u nevolji.


Kako nam je kazao, nagrada ga je iznenadila.

“Naravno da me iznenadilo, kada su me nazvali bio sam u šoku jer je ipak prošlo dosta vremena, to je bilo u 9. mjesecu 2019. godine. Bio sam baš šokiran, nisam to očekivao”, kazao nam je Denis.

Bio je s kolegom u automobilu kada su naletjeli na prometnu nesreću. Nije dvojio niti trenutka o tome što treba učiniti. Odmah je stao i priskočio u pomoć.

“Kao što sam rekao, bilo je to u rujnu 2019. godine, bio sam na službenom putu gore u Zagrebu, na povratku sa sastanka, a bili smo na sajmu naše tvrtke. Kolega i ja smo vidjeli stvaranje gužve na zaobilaznici, kad smo se približili primijetili smo da je neka nesreća u pitanju. Pored mene je bilo potpuno uništeno vozilo, a malo dalje jedan prevrnuti kamiončić.Odmah sam stao, već je tu bila jedna gospođa, bila je na telefonu i zvala 112, gospođa Violeta Jelić. Rekli su joj da će pomoć doći brzo, ali mi smo ipak otvorili vozilo jer je bilo gorivo po cesti, a vozila iz kontra smjera nisu usporavala. Možda nisu bili svjesni situacije, frcali su dijelovi vozila, bilo nas je strah da se ne bi dogodila neka iskra i zapalilo se vozilo. Unesrećeni je bio u nesvijesti, curila mu je krv iz nosa.

Dok smo mi otvorili vrata već nam je pristupila i liječnica koja je također bila sudionica u prometu. Potvrdila je da je sve u redu s kralježnicom tako da smo odmah pristupili transportu i udaljavanju unesrećenog od vozila. Gospodin je došao sebi, počeo je govoriti da mu je dijete u autu, uvjeravao sam ga da nije, prilikom odnošenja njega sam provjerio ima li koga u vozilu. Unutra je bila sjedalica, ali bila je prazna. Ali da ga umirim sam otrčao natrag do auta da provjerim još jednom ima li koga, rekao sam mu da nije dijete u autu. Nekako sam ga umirio, rekao mu da nazove suprugu, da provjeri je li dijete doma. Kad je malo došao sebi, to je i učinio, a supruga mu je potvrdila da je dijete doma, na sigurnom, da nije bilo s njim u vozilu”, ispričao nam je Denis.Kako nam je kazao, o cijelom događaju nije nikome ništa govorio, no o njegovom dobrom djelu ipak se uskoro saznalo sve.

“Ja nakon toga nisam nikome ni rekao, nitko nije znao za događaj nego je ta gospođa Violeta, kako sam bio sa službenim vozilom, napisala jedan tekst o tome svemu. Napisala je kako se nitko nije zaustavljao. Navela je ime moje firme i kako smo se mi zaustavili i pomogli. Nakon toga su zvali tvrtku, tvrtka je provjeravala tko je to bio i tako je sve izašlo u javnost”, kazao nam je sugovornik.

Nije niti razmišljao da o tome nekome mora nešto govoriti, učinio je ono što je u tom trenutku smatrao najvažnijim – pomoći osobi kojoj je pomoć bila potrebna.

“Meni nije bilo ni na kraj pameti da nekome moram o tome nešto reći. Učinio sam to da pomognem čovjeku. Ja nikoga ne krivim šta se nisu zaustavili, nije nikome lako to učiniti, pogotovo ako nije stručan u pružanju prve pomoći. Ja sam igrom slučaja dugo u planinarstvu, redovito prolazimo sve te tečajeve prve pomoći, edukacije iz pružanja prve pomoći i oživljavanja, nekako sam automatski reagirao, ali svjestan sam toga da doista nije ni lako ni jednostavno zaustaviti se. Ljude je jednostavno strah, ali eto bar bih potakao ljude da se što više educiraju o prvoj pomoći, da prođu neke tečajeve. Ljudi najčešće prođu tečaj jednom u životu, prilikom polaganja vozačkog ispita, a to nije dovoljno u biti za kvalitetno pružanje pomoći”, kazivao nam je dalje sugovornik.

Kako nam je potvrdio, moglo se svašta dogoditi, no jednostavno – nije bilo vremena za razmišljanje.

“Naravno da je moglo biti svašta, ali nije bilo puno razmišljanja. Nema ni vremena za razmišljati. Nekome je trebala pomoć i smatrao sam jedinim ispravnim pružiti tu pomoć.

Sve je prošlo bez većih posljedica. Čovjek nije bio životno ugrožen, nije bilo težih ozljeda na njemu, vjerujem da je sve prošlo u redu. Nisam u kontaktu s gospodinom, pretpostavljam da je sve ok i da živi sretno svoj život”, kazao nam je Denis.

Denis Vranješ dugo godina bavi se planinarenjem i, kako kaže, to mu je ljubav. Dugogodišnji je član HPD-a Mosor, a pomaže osobama s invaliditetom da posjete planinu, da posjete sva ona mjesta za koja su smatrali da su im nedostupna.

Moja reakcija na članak je...
Vau
25
Haha
1
Hagić
3
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime