Splićani u šoku: “Cistarnama nam dostavljaju zamućenu vodu”; VIK odgovara: Sinjski Vodovod garantirao je da voda nije zamućena

Dio građana Splita žali se da je voda koju im VIK dostavlja cisternama zamućena

Split i okolica su se posljednja dva dana susreli sa zamućenjem pitke vode kao posljedica obilnih oborina koje su pale u Dalmaciji sa zadnjom ciklonom. Razloga za posebnu brigu ne bi trebalo biti, potvrdili su to jučer u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Naime, ovakav stupanj zamućenosti vode, kakav se više puta događao tijekom 2017. godine, nije rezultirao bilo kakvim zdravstvenim problemima kod građana, ako je vjerovati službenoj statistici.


VEZANI ČLANAK:

Još od lani, zbog Rješenja sanitarnog inspektora splitski Vodovod je svojim potrošačima dužan osigurati cisterne s pitkom vodom u danima kada postoji zamućenje vode iznad granice od 4 NTU-a, kakvo je zabilježeno posljednja dva dana. VIK je svoju obvezu svaki put ispunio, pa tako i danas, kada je pravovremeno građanima poslao obavijest u kojim će se kvartovima cisterne s pitkom vodom nalaziti tijekom dana.

Ipak, uskoro su počele pristizati primjedbe građana da je voda koja im je dostavljena u cisternama također mutna. U to se možete uvjeriti i na fotografijama koje smo primili na redakcijski e-mail (info@dalmacijadanas.hr):

Za razjašnjenje ove situacije upitali smo glasnogovornika Vodovoda i kanalizacije, Božidara Čapaliju:

Sami ćemo izvršiti mjerenja, nismo imali razloga sumnjati

– Vodu smo uzeli iz okolice, a sudeći prema dojavama, i ta je voda zamućena. Uzeli smo vodu iz Vodovoda Sinj koji je tvrdio da su im stupnjevi zamućenja ispod 4. Međutim, ako se zamućenje vidi prostim okom onda je to zamućenje sigurno 5 ili više stupnjeva NTU-a. O toj vodi ne znam ništa, sada ćemo uzeti uzorak te vode i izračunati sami. Vodu smo preuzeli od jednog ovlaštenog vodovoda s njihovim ovlaštenim rezultatima. Nismo imali razloga sumnjati u istinitost tih rezultata, međutim, sad imamo.Činjenica je ako je velika ciklona, kakva  je bila ona prije dva dana, ako je zamućenost kod nas, onda je zamućeno sve od Rijeke do Dubrovnika i nemoguće je negdje pronaći nezamućenu vodu. Još ću jednom ponoviti, ama baš sva zamućenja voda koja su se dogodila u Splitu bila su praćena urednim bakteriološkim i kemijskim nalazima.

Mi u 2017. godini, prema podacima iz bolnice i NZJZ-a, nismo imali niti jedan slučaj bolesti uzrokovan bakterijama iz vode. Što se mene tiče, građani mogu piti vodu slobodno, s tim da ja nisam zadužen za službena mišljenja već stručnjaci i doktori Higijenskog. Oni preporučuju da se za djecu, starije i imunokompromitirajuće osobe ta voda prokuhava – pojasnio nam je Čapalija.Pročišćivač vode u najoptimističnijem slučaju za tri godine

Čapalija nam je potom odgovorio na pitanje kada će Split konačno dobiti pročišćivač za vode.

– Kada je gospođa Ramljak bila povjerenik Vlade za Grad Split, poslala me na saborsko povjerenstvo kada se digla “galama” oko zamućenja voda u ožujku i arsena u slavonskim vodovodima. Onda smo mi dobili zadaću da napravimo iskorak prema uređaju za filtriranje vode da bi vodu uvijek držali ispod 4 NTU.

Vratio sam se u Split i izvijestio tadašnjeg direktora Davidovića o svemu. On je rekao da se ide u izradu projektnog zadatka. Krenuli smo u to, iako je malo kasnio s tim jer je mislio da nikada neće doći kraj godine. Tijekom ljeta smo krenuli u to, napravili smo projektni zadatak i krenuli u natječaj. Kao i kod svih natječaja kod nas, došlo je žalbe. Natječaj je okončan tek 15. siječnja i mi smo sklopili ugovor sa zagrebačkom tvrtkom koja će ugraditi pilot postrojenje, tehnologiju potrebnu za pročišćavanje i procjenu vrijednosti cijene budućeg uređaja, njegovog položaja, izgleda, gabarita i sl. na temelju čega ćemo moći prići izradi dokumentacije za veliki uređaj kojim ćemo filtrirati vodu koja se nas tiče i koju će također dobiti Žrnovnica kada se riješi postojeći dugotrajni spor s vlasnikom sporne čestice.

Procjenjujem da ćemo za pola godine imati definiranu tehnologiju, trebat će nam potom oko godinu dana za projektnu dokumentaciju i dozvole i onda slijedi prikupljanje novaca i izgradnja. Po najoptimističnijim procjenama, to bi se moglo dogoditi za tri godine. Kada bi se to tako dogodilo, bi bih sretan kao malo dijete – kazao nam je Čapalija.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0