U subotu se oko 150 građana sa svojim kućnim ljubimcima, unatoč kiši i hladnoći, okupilo pred zgradom Splitsko – dalmatinske županije u  “Šetnji za splitski azil”. S transparentima “Dosta je obećanja”, “Želimo izgradnju trajnog azila na primjerenoj lokaciji, primjerenog kapaciteta” te “Volonteri rješavaju brigu tuđu, sredstva za azil nek u proračun uđu” su krenuli preko Rive do Banovine kako bi upoznali sugrađane s problemom nedostatka adekvatnog skloništa za napuštene pse u Splitsko – dalmatinskoj županiji.

– Godišnje se u Splitu i okolici sa ceste pokupi dvjestotinjak napuštenih pasa. Dio ih završi u As-Eku u Šibeniku, a o dijelu njih skrbe volonterke i volonteri iz udruga i inicijativa. Volonteri i volonterke, ona empatična mala skupina koja ne može okrenuti glavu na drugu stranu, ne može vječno ispunjavati obvezu Grada i Županije. Situacija na terenu je takva da postoji potreba što hitnijeg sustavnog rješenja a rješenje se zove Azil ili Sklonište za životinje, i to ono koje je kvalitetno organizirano i koje je u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja koji je stupio na snagu 26. listopada 2017. godine. – kažu organizatori “Šetnje” dodajući kako Grad Split i Splitsko – dalmatinska županija imaju obvezu osnivanja i financiranja takvog skloništa.

Iako ih vrijeme nije poslužilo, zadovoljni su odazivom građana.

Žao nam je jedino što nije bilo ljepše vrijeme, pa da na putu od zgrade županije do Banovine sretnemo puno više naših sugrađana, ali i ovako mislimo da su stvoreni dobri temelji za daljnje akcije. Pratit ćemo što se događa i novim akcijama poticati odgovorne da se pokrenu i da u proces uključe oni koji su i do sada bili aktivni – volonteri! – poručili su.

Gradska uprava nije radila, pa su aktivisti ostavili transparente pred zgradom, kako bi u ponedjeljak dočekali “one koji ih trebaju vidjeti”, uz poruku “Neće ostat samo na ovome, ubrzo idemo dalje!”


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0