Lijep prizor na nebu mogli su vidjeti Splićani jutros oko 9 sati. S jugoistočne strane horizonta pojavio se zanimljiv optički fenomen.

Došlo je do pojave lažnog Sunca, odnosno pasunca, kako se pojava zove u stručnoj literaturi. Dok je Sunce bilo nisko na horizontu, s obje strane, u visini Sunca pojavila se svjetlost na visokim oblacima. Radi se o prirodnoj optičkoj pojavi vezanoj uz visoku prozirnu naoblaku koja je karakteristična upravo za dio godine kada su dani kratki.

Također se oko sunca stvorio halo efekt, “kružnica” na cirusima slična dugi, no ovdje se radi o lomu svjetlosti na kristalićima leda na visokim oblacima.

Lažno Sunce ili pasunce u Zemljinoj atmosferi predstavlja optičku pojavu dviju svijetlih mrlja na 22° s obje strane Sunca na istoj visini nad obzorom. Pojava je srodna halou, a nastaje kada Sunce (rjeđe i Mjesec) svijetli kroz rijedak oblak heksagonalnih kristalića leda, koji su orijentirani tako da im je glavna (heksagonalna) os usmjerena okomito.

Ovu pojavu su danas mnogi fotografirali, a kako je lažno Sunce izgledalo sa splitske Rive, pogledajte na fotografijama splitskog fotografa Nikole Brboleže.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime