Nedavna jaka bura oborila je zdravi i zeleni bor na Marjanu. Bio je vrlo visok (15-20 m) s velikom zelenom krošnjom s jakim i širokim deblom ali je već odavno rastao u visinu nagnut pod kutem od skoro 30-40 stupnjeva pa je bilo čudno da ga bura već davno nije oborila.

Nakon pada bora Javna ustanova Pak šuma Marjan ga je ispilala i uklonila ali je ostao kraći donji dio debla uz vrlo zanimljivo razgranato korijenje.

Budući da se bor nalazi na jednoj od parcela koju marljivi volonteri već četiri godine redovito uređuju i čiste od otpada, otpalih suhih grana, šišaka i visoke osušene trave kao prevenciju od požara, tako su i ostatak oborenog i ispilanog bora očistili od trave i zemlje i prikazali zanimljivu razgranatost i neobičan izgled korijenja koje se pruža između kamenitog krša od kojeg se sastoji cijeli Marjan.

– Time je dio ispilanog debla s debelim korijenjem postao atrakcija za posjetitelje Marjana posebno za djecu koja mogu naučiti kako korijenje provućeno među stijenama krša hrani i godinama drži tako visoki bor – kaže dr. Joško Kalilić, veliki splitski entuzijast, čovjek kojega mnogi s pravom nazivaju savješću ovoga grada. Te nastavlja:

– Očišćeni dio bora s debelim i dugim korijenjem daje dojam čovjeka koji pliva leptirovim stilom ili neke velike ptice u letu (npr. orao). Bilo ni zanimljivo ako se netko od posjetitelja dosjeti nacrtati na svijetloj ispilanoj površini glavu ptice ili čak čovjeka pa bi dojam bio još veći. Najduži vidljivi korijen (oko 6 m) može čak poslužiti kao klupa za privremeni odmor posjetiteljima parcele.

– Bila bi velika šteta da Javna ustanova Park šuma Marjan bez nekog posebnog razloga ukloni ovaj zanimljivi i vrlo lijepi prirodni fenomen – smatra dr. Joško Kalilić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime