SPINUT SE DIGAO NA NOGE Građani pokrenuli peticiju protiv zatvaranje ambulante u Starom rodilištu

Uprava Doma zdravlja je odlučila izmjestiti ambulantu na Žnjan

Vijeće gradskog kotara Spinut je pozvalo sve pacijenete umirovljene doktorice Marice Grgurević da potpišu peticiju kojom se traži ostanak tima primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Spinut.


Doktorica Grgurević je ovog proljeća otišla u penziju, bez obavijesti pacijentima, a mijenjala ju je doktorica Ivana Beban, koja s njom dijeli prostorije. Kako dr. Grgurević nije bila zaposlenica Doma zdravlja, već je imala koncesiju koja nije nasljedna, nakon njenog umirovljenja Dom zdravlja odlučuje što će se dogoditi s ambulantom. Uprava Doma zdravlja je odlučila zaposliti doktoricu Beban i izmjestiti ambulantu na Žnjan, pri čemu bi oko 1.300 upisanih pacijenata moralo putovati ili potražiti novu doktoricu opće medicine.

Osim neugodnosti, zatvaranje ambulante građanima donosi i nove troškove

Jedna od bivših pacijentica dr. Grgurević, Mira Antonijević, je u utorak pokrenula peticiju kojom se pokušava zaustaviti zatvaranje ambulante. Peticiju je podržao i gradski kotar Spinut, na čelu s Zoranom Sambolom.

– Hrvatski zavod za javno zdravstvo je o umirovljenju doktorice pacijente obavijestio putem javnog servisa e-građanin. Možete zamisliti koliko stariji pacijenti znaju što je to. Ponuđeno je da im se dodijeli novi doktor obiteljske medicine ili da ga sami potraže. Mi smo zajedno s gospođom Antonijević kontaktirali i HZZO i ravnatelja Doma zdravlja. On nam je rekao da je doktorica Grgurević imala koncesiju, a nakon njenog umirovljenja će se ambulanta tijekom rujna preseliti na Žnjan. – kaže Sambol.

Najveći je problem, kaže, što pacijenti nisu obaviješteni na vrijeme i na adekvatan način.

– Komunikacija je bila nedostatna. Nije ljudima dobro objašnjeno što se događa. Nisu obaviješteni na vrijeme, ni na pravi način. Ako imate starijeg čovjeka od 80 godina, možete ga nazvati na telefon ili mu uputiti papirnati dopis. Ne možete mu poslati obavijest preko sustava e-građanin. Također, troškovi građana čiji je doktor primarne medicine na drugom kraju grada se na ovaj način povećavaju. Zamislite čovjeka koji ima fibru 40 stupnjeva, a ima preko 70 godina. On mora sjesti u autobus i otići na drugi kraj grada. To su ogromni troškovi za preko tisuću pacijenata, koji sad mogu birati hoće li ići za tom ambulantom na Žnjan ili moliti druge ambulante u blizini da ih prime. A svatko tko je pokušao promijeniti liječnika zna da to nije nimalo lako. – objašnjava Sambol.


“Prema građanima se ne smije ovako ponašati”

Kotar Spinut je osigurao prostorije za prikupljanje potpisa, a izradili su i elektroničku peticiju.

– Kotar podržava pacijente doktorice Grgurević i druge građane u borbi za svoje pravo da se s njima pristojno, na vrijeme i točno komunicira, da ordinacija ostane tamo gdje jeste i da se s ljudima ne igra kao s krumpirima. Podržavamo sve legitimne zahtjeve naših građana i uvijek ćemo stati uz dobru inicijativu. Vijeće gradskog koatara je stoga osiguralo prostor za skupljanje potpisa i napravili smo elektroničku peticiju. Potpisi se prikupljaju i ispred ordinacije. Potpise ćemo poslati ravnatelju Doma zdravlja, pa i ministru, pa nek se malo preispita ova odluka. – kaže Sambol i dodaje kako je jasno da na području gdje ima više ordinacija mora doći do preslagivanja u korist kotara kojima manjka doktora primarne zaštite, ali ne na ovaj način.– To se trebalo iskomunicirati na razuman način, a ne da se ljude dovodi u jako neugodnu i lošu situaciju. U Spinutu je pretežno starije stanovništvo i ovo je sad veliki problem. Prema građanima se jednostavno ne smije ovako ponašati. – zaključuje Sambol.

Svi Splićani pozvani da daju podršku sugrađanima

Peticija je aktivna od utorka i zasad je prikupljeno skoro 300 potpisa. Primarno se skupljaju potpisi pacijenata doktorice Grgurević, ali i drugi građani na ovaj način mogu iskazati podršku svojim sugrađanima. Papirnate peticije se mogu potpisati u prostorijama GK Spinut, te ispred ambulante u Starom rodilištu, a elektroničkoj peticiji možete pristupiti OVDJE.

Više puta smo pokušali kontaktirati ravnatelja Doma zdravlja Splitsko – dalmatinske županije, ali do objave smo ostali bez odgovora.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0