Na platou bivšeg Lavčevićevog kamenoloma u Žrnovnici ovog ponedjeljka (28. svibnja) u 17 sati svoja vrata otvara konjička udruga “Dalmacija Equino”. Radi se o udruzi koja se bavi obukom, rekreativnim i terenskim jahanjem konja, jedinom takve vrste na splitskom području.

Udruga djeluje od 1. travnja 2017. kada je svoje prostore otvorila uz rijeku Žrnovnicu, a sada je službeno otvara prostor na platou bivšeg kamenoloma u kojem će biti dostupni novi sadržaji. Prostor je uređen u “western” stilu, a ovo zdanje na padinama mitske planine Perun nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Svoj dolazak na svečanost otvaranja potvrdili su župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, dogradonačelnik Splita Nino Vela, predstavnici županijske i Turističkih zajednica Grada Splita i Općine Podstrana, predstavnici udruga sa splitskog i podstranskog područja i brojni drugi uzvanici.

Na otvaranju će osobito atraktivan dio programa biti predstavljanje dalmatinskih povijesnih postrojbi. Publici će se predstaviti Ilirska konjica (Dalmacija Equino), rimski vojnici, kliški Uskoci, Poljički knez, alkarski vojvoda, a podršku događaju dat će i Udruga veterana 4. gardijske brigade. Ekološku poruku o važnosti očuvanje zelenila i raznovrsnosti prirode ovog kraja posalt će djeca nekoliko lokalnih osnovnih škola.

U glazbenom dijelu programa nastupaju klapa Sveti Florijan i 058 bend.

Što se sve planira raditi tijekom godine na platou bivšeg kamenoloma otkrio je predsjednik konjičke udruge, Denis Zeljko:

– Do sada na ovom području nije djelovala nijedna konjička udruga, a u posljednjih godinu dana uvjerio sam se koliko su ljudi ovog područja željni ovakvih sadržaja. Imamo 15 konja različitih uzrasta, škole jahanja radit ćemo kroz cijelu godinu. Osobito nam je atraktivna tura jahanja od kamenoloma, stazom koja ide preko južnih obronaka Peruna, do Starog sela Podstrana. Taj pogled oduševljava; imate Split, Stobreč, Podstranu, Brač, Hvar, Vis… na dlanu. Međutim na platou imat ćemo niz drugih kulturno-društvenih zbivanja kojima je cilj uvesti nove sadržaje na istok Splita. Već sada mogu najaviti da će puno raditi s djecom, osobito na području ekologije i robotike. Imamo u planu raditi predstave, koncerte, možda čak i utrke dronova. Turisti već sada šalju brojne upite što ne čudi na blizinu poznatih turističkih centara – govori Zeljko koji je dodao da u svome radu ima području ima podršku udruga i društava iz Podstrane i Žrnovnice.

Obogaćivanje turističke ponude Splita i Podstrane

– Plato je ogroman, konjička udruga nalazi se samo na njegovom zapadnom dijelu. S obzirom na zanimljivu povijesnu temu praslavenske mitologije koja se veže uz ovaj kraj, podržavam inicijativu udruge Žrvanj da se na platu jednom realizira projekt s tim vezanog tematskog parka. To bi značio daljnji turistički iskorak ovog kraja – zaključuje Zeljko.

Sutra ste svi dobrodošli na svečano otvaranje novih prostora konjičke udruge Dalmacija Equino, doživite povijest, avanturu i ekologiju na jednom mjestu!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime