UŽIVO “SPASIMO CESAREA” Ovrha je odgođena!

Ovaj mirni prosvjed je reakcija građana na odluku o ovrhi sina Nine Kuluz, koja je zakazana za danas u 11 sati

11:50 Nakon vijesti da je ovrha nad malim Cesareom odgođena, pred zgradu je izašao odvjetnik Nine Kuluz, Mišo Živaljić.


– Mislim da je ovo što se danas dogodilo najbolji mogući scenarij. Mi imamo dijete od 8 godina i njega sud mora pitati za njegovo mišljenje. Nadam se da će se to dogoditi. Mi moramo paziti kako se sve ovo odražava na dijete. Ovo dijete nisu vještačili, što je neophodno, nisu ga pitali što ono želi. Njegova majka ga je uzela i pobjegla, sigurno ne bez razloga. Moramo provjeriti što se događalo i zašto je otišla. Nismo dosad vidjeli ovakav slučaj u Hrvatskoj, da je ovakva masa ljudi došla podržati jednu obitelj. Zato sam i ja uz ovu obitelj bio 24 sata dnevno otkad sam se angažirao na ovom slučaju. – rekao je Živaljić. Najavio je da neće prestati borbu za malog Cesarea i da će inzistirati da se dijete sasluša i da se promijeni odluka suda.

Petar Gudić je izjavio da je ovo jedina pravedna odluka, ali da još nije gotovo.

– Stvar je ozbiljna, nećemo ništa prepustiti slučaju. Gradski kotar Pujanke stoji obitelji na raspolaganju i ubuduće.- rekao je Gudić. Zahvalio je svima koji su svojim dolaskom pomogli ostvariti odgađanje ovrhe nad djetetom.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/325167087904567/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

11:40 Pred zgradu je stigao tim psihologa. Izašla je organizatorica koja je objavila da se odustalo od ovrhe. Rekla je da je ovrha odgođena i pozvala sve sudionike prosvjeda i medije da ih opet podrže, ako bude trebalo. Svi su uglas odgovorili – “Hoćemo!”


Prosvjednici su pred zgradom nastavili druženje, a i uglas zapjevali “Lijepa naša”.

Organizatorica prosvjeda, Vanda Plazonić, je pozvala prosvjednike da zaplješću policajcima koji su ih čuvali i poručila im da se odu kući odmoriti uz riječi “Ovo je vaša pobjeda”.[fbvideo link=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/325164367904839/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

11:25 Odvjetnik Nine Kuluz, Mišo Živaljić, javio je za Dalmacija Danas kako je ovrha zakazana za 11 sati, ali nitko iz nadležnih institucija se nije pojavio.

– Ovo je teški šok za dijete, ali i majku. Ovo je strašno, ovo je totalno zlostavjanje, dijete je u konstantnom šoku. Ovrha je zakazana za 11 sati, sad je 11:25, a nitko se nije pojavio. Nitko nije niti javio je li ovrha odgođena ili će se ipak izvršiti. Dijete i majka doživljavaju veliki stres, jer iščekuju kako će ih svaki moment rastaviti. Ovakvo ponašanje nadležnih institucija je nedopustivo. – rekao je Živaljić.

11:15 Na balkonu zgrade u kojoj živi obitelj izašla je jedna baka koja je plakala kada je vidjela okupljene građane. Naš novinar je procjenio da pred zgradom na adresi Pujanke 71 ima preko 1000 ljudi.

11:00 Ovrha malog Cesarea zakazana je za 11 sati, ali još uvijek se ništa nije dogodilo. Majka i sin su u stanu zgrade pred kojom se okupilo mnoštvo ljudi, iz Splita, okolice, ali i drugih hrvatskih gradova. Podršku maji i sinu je pružila i Torcida Pujanke.

Prosvjednicima se pridružio i Goran Karan, ali i gradski vijećnik HSLS-a Tonći Blažević.

– Tu sam da podržim malo dite u borbi za njegovu slobodu. Koliko sam ja sazna država je zakazala u svim smjerovima. Sve državne službe koje su nadležne, nisu odradile posa na pravi način. Dite pati, a pretpostavljam i roditelji. Mislim da bi ovo sve tribalo sad odgodit i naći neki bolji način za sve riješit. – rekao je Blažević.

10:45 Pred zgradu Nine Kuluz na Pujankama je stigla i interventna policija. Najavljen je dolazak psihologa. Predstavnica obitelji, Vanda Plazonić, ponovno je pozvala na mir i suzdržanost. Prolaznici u automobilima sviraju u znak podrške Cesareu i njegovoj majci.

Što znači dolazak interventne jedinice, upitali smo glasnogovornicu PU splitsko – dalmatinske, Anu Čepić.

– Policija je tu kako bi izvršila asistenciju prilikom akta i osigurala javni red i mir. Što se tiče ovrhe, provođenja odluke ili eventualne odgode morate kontaktirati nadležni sud. Policija ne sudjeluje u odluci o tome. Što se tiče naše nazočnosti, nama je javno okupljanje najavljeno i mi ga osiguravamo sukladnoodredbama Zakona o javnom okupljanju. Naša je osnovna zadaća osigurati javni red i mir i sigurnost sudionika u postupku i okupljenih građana.- rekla je Ana Čepić.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/325143024573640/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

10:30 Organizatorica Vanda Plazonić je pozdravila sve okupljene. Naglasila je da je dobrobit malog Cesarea u interesu svih okupljenih, te zamolila da se drže savjeta i uputa obitelji. Okupljeni su se složili s njom, te joj uputili veliki pljesak. Nastavak prosvjeda teče mirno u razgovoru i pjesmi.

10:20 “Dalmatinac sam, tu sam rođendan ja, plavo more zna, da ga volim ja, malog Cesarea” – ori se Pujankama. Severina se u društvu supruga, Igora Kojića, pridružila prosvjednicima uz ogradu. S njima je i Mirella Meić s kojom Severina nastupa u mjuziklu “Naša bila štorija”.

9:55 Pred zgradu je stigla i Severina, koja je već ranije obećala doći dati podršku majci Nini Kuluz. Prosvjednici su zapjevali “Dalmatinka, Dalmatinka”. Policija je ubrzo razmaknula sve prosvjednike koji su se nalazili unutar ograde.

– Moram reć da kad sam čula za ovu situaciju da mi je bio veliki šok. Hrvatska bi je trebala zaštititi. Sigurno joj nije bilo lako kad je bježala. Ja znam da svaka majka želi obitelj, muža i dom. Ali kad ta majka nije uspjela i kad je morala bježat, sigurno je spašavala prvo dijete. Učinila je što bi svaka majka učinila za svoje dijete. – rekla je Severina. Dodala je i da Kuluz nije imala novca da ode na sud u Italiju, pa će joj ona sad financijski pomoći da se izbori za sebe i svoje dijete.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/325123607908915/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

9:40 Policija je ogradila prilaz zgradi Nine Kuluz, a prosvjednici ispred mirno čekaju razvoj događaja. Od naših novinara s Pujanki saznajemo da se nadaju kako će ovrha biti odgođena.

Među prosvjednicima se našla i Milena Mratinić, organizatorica akcije Splitski cvit.

– Splitski cvit je dušom i tijelom uz malog Cesarea – rekla je Mratinić.

Predsjednika kotara Pujanke Petra Gudića smo upitali čemu se nada iz ove akcije.

– Odgođenje ovrhe i svi idemo sritni i zadovoljni kući i večeras je naša fešta – rekao je Gudić.

Jedan od prosvjednika je komentirao kako u ovom slučaju nema institucije koja nije zkazala i kako se ovom akcijom želi ukazati na to da treba srediti institucije, kako se ovakve stvari više ne bi događale.

9:30 Da je ovo zaista mirni prosvjed , kako je i najavljivano, pokazali su prosvjednici, koji su pozitivno atmosferu odlučili potaknuti pjevanjem pjesama “Kad se male ruke slože” i “Vjeruj u ljubav”. Trenutno mole “Oče naš” u jedan glas. Cijeli prosvjed se odvija mirno i bez ikakvih incidenata.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/325114904576452/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

9:20 Jedna od organizatorica inicijative #ijasammajka, Maja Belić, kazala je za N1 kako je autobus iz Zagreba krenuo noćas u 3 sata te kako će na ovaj prosvjed doći i Severina.

– Ona dolazi kao majka, ne kao zvijezda, već kao majka koja će dati podršku drugoj majci – kazala je Belić dodavši kako se nada da će “maleni dječak sutra ovim gradom šetati zajedno sa svojom majkom”.

9:00 Ispred zgrade Nine Kuluz stigla je i policija. Građani su odmah stvorili živi zid pred ulazom u zgradu, ali policija ih je smirila govoreći da je 11 sati, vrijeme kad ovrha treba biti izvršena, daleko.

Prosvjednici drže transparente s natpisima “Konvencija o pravima djeteta”, “Vitez je uz vas”, “Danas Cesar, sutra Duje” i posebno dirljiv “Kiki, vidimo se u 2.b”.

Policija je pred zgradu donijela željeznu ogradu kojom je s obje strane zagradia ulaz u zgradu. Organizatori prosvjeda Vanda Plazonić i predsjednik kotara, Petar Gudić, apelilrali su na prosvjednike da ih puste da obave svoj posao.

– Okupili smo se ovdje zbog djeteta. Mir i dostojanstvo. Ostanimo tu do kraja. Bit će sve u redu – rekao je Gudić.

 

 

RANIJE OBJAVLJENO

Sinoć je nešto prije ponoći počeo mirni prosvjed protiv ovrhe malog Cesarea. Prosvjednici su probdjeli cijelu noć na adresi Pujanke 71, a kroz jutro je pristigao i autobus iz Zagreba. Uz prosvjednike su stali i mnogobrojni članovi Torcide.

Podsjećamo, ovaj mirni prosvjed je reakcija građana na odluku o ovrhi sina Nine Kuluz, koja je zakazana za danas u 11 sati. Ovim putem pokušavaju ukazati na pogrešno postupanje nadležnih institucija.

Ninu Kuluz je u ponedjeljak primio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Iz Grada nisu htjeli komentirati sastanak, ali neslužbeno doznajemo da je gradonačelnik obećao pomoći sufinanciranjem.

Prosvjednici su dobili poruke podrške iz cijele Hrvatske, ali i iz Italije, domovine Cesareovog oca.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/324984467922829/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0