“Sodoma i Gomora” na Hvaru? Proveli smo vikend u gradu i iznenadili se što smo zatekli!

Iz prve ruke smo se uvjerili kako izgleda noćni život u gradu Hvaru

Hvar se posljednjih godina profilirao ne samo kao poznata hrvatska partijanerska destinacija, već svake godine na naš najsunčaniji otok dolazi sve više stranih turista željnih dobre zabave. Ipak, čini se da će ova godina označiti prekretnicu. Grad Hvar je već u prvom krugu svibanjskih lokalnih izbora izabrao novog gradonačelnika kojemu je jedno od prvih izbornih obećanja bilo rješavanje situacije s “razuzdanim turistima”. Riki Novak je obećao okretanje Hvara svojim turističkim temeljima, a to su povijesna i kulturna baština.


Domaći su mediji dali neobično veliku pozornost članku britanskog tabloida “The Sun”, koji je poznat po svojim bombastičnim naslovima i općom gladi za žutilom. Novinarka ovog tabloida Hvar je opisala kao destinaciju droge, alkohola i seksa, te je zaključila da je nova europska prijestolnica zabave prava Sodoma i Gomora za mlade britanske goste.

Novčane kazne

Hvarani očito žele promjene u turizmu svoga grada, a nova uprava naglašava da ne planira tjerati bilo koga. “U Hvaru ima mjesta za sve, pa i za partijanere, dok se pridržavaju pravila pristojnog ponašanja kakva su standard drugdje u svijetu. Neke scene koje su se događale do sada nećemo više tolerirati u našem gradu, a oni koji se neće pridržavati pravila morat će snositi posljedice u obliku novčane kazne” – kazao nam je budući gradski vijećnik koji je želio ostati anoniman.

Bilo kako bilo, reportažu o bogatoj kulturnoj i povijesnoj ponudi grada Hvara možete očekivati vrlo uskoro na našem portalu, a mi smo proteklog vikenda boravili u ovom turističkom biseru Jadrana. Željeli smo se iz prve ruke uvjeriti pretvaraju li se ulice ovog grada noću u “Sodomu i Gomoru”, kako je to izvijestio The Sun, a prenijeli naši mediji.

Hvar “vs.” ostatak otoka

Ono što je na prvi pogled očito, Hvar je uložio značajna sredstva u svoju infrastrukturu. Izgradnja šetnica, uređenja pročelja zgrada i ostali sadržaji bitno su doprinijeli dodanoj ljepoti grada. Grad izgled puno modernije nego, primjerice, prije desetak godina. Već se na prvi pogled vidi da je grad Hvar jedna, a ostatak otoka druga priča.

Ono što većina već zna, cijene zaista jesu visoke za hrvatski standard. Izaći “vanka” u Hvar znači potrošiti višestruko više nego u Splitu, Makarskoj, Šibeniku… No zakon ponude i potražnje je vrlo jednostavan, Hvar svoj visoke cijene opravdava visokom potražnjom, pa tako kafići bez problema prodaju vodu po cijeni 15 do 20 kuna, “obično” pivo po cijeni 30-40 kuna, a “žesti” nećemo ni pisati. Pizza trokut (cut) je na naše oči s 40 kuna u 20 sati u svim pekarama do ponoći “skočila” na 50 kuna. No, ni to nije nedostajalo “navale”. O takvim cijenama, koje kupcima ne predstavljaju osobit problem, većina pekara u Dalmaciji može samo sanjati.


Čist kao apoteka

U samom gradu popularno je nekoliko kafića na samoj rivi, kao i nekoliko kaleta uz samu rivu. Tamo vlada pravi “stiskavac”, gosti su velikom većinom stranci, dominantno iz Engleske, SAD-a, Njemačke i Skandinavije. Hrvatske pjesme, kao one iz regije, ovdje su nepoznat pojam, puštaju se aktualni svjetski plesni hitovi. Sve pohvale idu hvarskim komunalcima jer je cijelo mjesto čisto kao “apoteka”, a niti za vrijeme najluđe atmosfere u klubovima atmosfera ni po čemu nije “luđa” nego bilo gdje na obali. Jedina razlika je udio stranih turista koji je ovdje dominantan. Možda smo naišli baš na “miran vikend”, ali ono što smo vidjeli ne da nije Sodoma i Gomora, već smo ostali pomalo zatečeni koliko noćni život u gradu usred vikenda baš ničim ne odudara od zabave u bilo kojem drugom poznatijem klubu u Dalmaciji. Glazba je umjereno glasna, a klubovi zatvaraju u 2 sata iza ponoći, kada oni željni dodatnog provoda idu organiziranim prijevozom na obližnje Paklene otoke.

Dio hvatske vikend atmosfere doživite u našoj bogatoj fotogaleriji i sami prosudite jesu li opravdani epiteti koji se ponekad vežu uz ovaj grad. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0