Snimili film kako bi podsjetili na smrt zdrave mlade žene koja je poklekla pred stresom zbog kredita u švicarcima

"Ivana Mandić ne bi preminula nasilnom smrću prouzrokovanom stresom koji se nakupljao radi sustavnog maltretiranja od strane banke"

Udruga kreditnih dužnika KREDA snimila je dokumentarni film kojim želi podsjetiti hrvatsku javnost na smrt Ivane Mandić, mlade žena koja je iznenada preminula od zatajenja srca, vjerojatno od stresa nakupljenog zbog posljedica konverzije kredita u švicarski franak, piše ŠibenikIn.


– Pravosudni, financijski i zakonodavni sustav u Republici Hrvatskoj ne funkcionira onako kako bi trebao u jednoj modernoj, suverenoj državi. Afere se nižu jedna za drugom svaki dan i svaku slijedi već poznata izlizana fraza ‘neka institucije rade svoj posao’. Nažalost, u Hrvatskoj to jednostavno nije moguće. Kada bi institucije radile svoj posao, ovaj film ne bi postojao. Ivana Mandić ne bi preminula nasilnom smrću prouzrokovanom stresom koji se nakupljao radi sustavnog maltretiranja od strane banke.

Ivana Mandić je vjerovala institucijama, vjerovala je banci i to povjerenje ju je, nažalost, stajalo vlastitog života. Ivana Mandić bila je mlada, potpuno zdrava djevojka koja je planirala obitelj i kojoj je banka uvjetovala da potpiše konverziju kunskog kredita u kredit u švicarskim francima, kako bi obnovila obiteljsku kuću. Na vlastitoj koži osjetila je svu silu mašinerije kojoj je jedini interes profit. Imaju nezahvalno iskustvo čovjeka koji nema nikakvu zaštitu institucija dok se nalazi u vrtlogu prevare, zataškavanja, manipulacija i nepravde. Mandići su platili najskuplju ratu kredita, platili su mladim i zdravim životom koji nije izdržao ogroman pritisak nemilosrdnog bankarskog sistema.

Nakon smrti njihove jedine kćeri, našli su se u mreži korupcije, kriminala i bešćutnosti svih institucija koje su ih trebale zaštititi. Borba obitelji Mandić i dalje traje i trajat će sve dok se ne pronađe krivac za dokazanu nasilnu smrt nikada prežaljene Ivane! – poručili su iz udruge kreditnih dužnika KREDA.

Film je snimljen u ožujku 2017. za vrijeme intervjua s obitelji Mandić kojeg je za institut Max Planck vodio dr. Marek Mikuš. Na filmu pored Božice i Drage Mandića govore (redom pojavljivanja) i dr. Marek Mikuš, Institut Max Planck (Njemačka), Ivan Kontrec iz Udruge kreditnih dužnika KREDA i prof. dr. sc. Goran Dodig, KBC Split. Film su financirali prijatelji obitelji Mandić i drugi građan, piše ŠibenikIn
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0