Najavljena promjena vremena stigla je tijekom nedjelje do Dalmacije. Počela je oblacima, mjestimičnom kišom i južinom, a završila burom i zahlađenjem, u planinama i snijegom.

S obzirom na to da se nalazimo na kraju studenog, ovakve promjene sasvim su uobičajene. Promjenu nam je donijela sredozemna ciklona koja se sa svojim frontama tijekom dana sa sjevera Italije, preko Jadrana, premještala dalje na istok. U njenoj pozadini stigao nam je hladan zrak, a upravo će ovaj prodor označiti početak duljeg hladnijeg razdoblja na našem području.

Prije bure i do 18 stupnjeva

Bura u Brelima. Foto: Marko Zelić

Jugo je puhalo još u prvom dijelu dana, a sredinom dana najviše temperature zraka izmjerene su u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Tako je 18 stupnjeva izmjereno u Vela Luci, Podstrani – Strožancu, Starom Gradu, Hvaru, Komiži, Lučicama, Stobreču i Žrnovnici.

Do 19 sati, prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najviše kiše je palo u Golubiću, 48 litara po kvadratnom metru. Slijede Starigrad Paklenica s 40 litara, Zadar 27, Skradin 24, Bilice 22 itd…

Udari bure u Splitu preko 100 km/h

Jugo je tijekom dana prelazilo u buru. Najjači udari bure od gotovo 150 km/h izmjeren je u blizini Masleničkog mosta. U naseljenom dijelu Dalmacije puše jaka bura s olujnim udarima. Primjerice, u Splitu su udari dosezali 103 km/h, a u Šibeniku 76 km/h.

Kiša je tijekom dana prešla u snijeg u gotovo svim planinama Dalmacije. Zabijelili su se Dinara, Kamešnica, Svilaja, Promina, Biokovo, Matokit, Mosor… Na dinarskom vrhu Velika Duvjakuša temperatura zraka se spustila na -6 Celzijevih stupnjeva. Snježna granica se u Zagori spustila na oko 500 metara nadmorske visine, a snijeg se zadržavao iznad 700 do 800 metara. Na Vrdovu je večeras izmjereno desetak centimetara snijega uz snježnu vijavicu i minimalnu vidljivost. Naši čitatelji javljaju da je prvi snijeg ove jeseni pao na Zelovu.

Donosimo video i fotogaleriju snimljene tijekom dana na Vrdovu:

Hladan i sunčan početak tjedna, a onda…

Sljedeća dva dana vrijeme će se smiriti i bit će zimski hladno, osobito u noćnim satima. Nova promjena vremena očekuje nas u srijedu. Opširniju tjednu prognozu vremena pročitajte tijekom ponedjeljka na našem portalu.

Prvog dana prosinca počinje klimatološka zima, no čini se da njen početak neće biti u skladu s najavljenom natprosječnom toplinom ove zime, koju su najavili neki meteorolozi.

Makarska neposredno prije bure. Foto: Petar Šiško

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0