Premještanje ciklone preko Jadrana protekle noći mjestimice je donijelo neverine, kišu, pljuskove i grmljavinu, a na velikom dijelu srednjodalmatinskih otoka bilo je i tuče. Tako su se zabijelili dijelovi otoka Hvara, Brača i Korčule. Na dijelovima Korčule palo je i do deset centimetara tuče pa su na lokalnim prometnicama vladali pravi zimski uvjeti.

VEZANI ČLANCI:

 TUČA ZABIJELILA HVAR Izraženiji neverini u dijelovima Dalmacije

Dotokom hladnijeg zraka tijekom noći snježna granica sve više se spuštala. Do jutarnjih sati ili u ranim jutarnjim satima snijeg je ponegdje počeo padati u nižim predjelima dalmatinske zagore: Kozjaku, Mosoru, Biokovu i drugim planinama. Tako su se po prvi put ove godine zabijelila mosorska naselja Gornje Sitno i Dubrava u kojoj je palo i nekoliko centimetara snijega.

Temperatura zraka na Zvjezdanom selu Mosor jutros se spustila na -1°C. Snijeg pada nisko i na Biokovu gdje je na vrhu Sv. Jure izmjerena temperatura od -7°C, a u Makarskoj +7°C. Snijeg pada i nekoliko stotina metara iznad mjesta Brela te na Dupcima gdje ga ima centimetar do dva. Zabijelila se i okolica Imotskog, a najviše snijega je palo na području Lovreća gdje ga sada ima oko 15 centimetara, a također pada i na šestanovačkom području.

Jutros puše jaka bura s olujnim udarima. U Splitu je najjači udar do 8 sati iznosio 76km/h, dok su zbog bure su u prekidu katamaranska linija Mali Lošinj-Rijeka i Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Ništa bolje stanje nije ni na cestama. Prije puta obavezno provjerite da sa sobom nosite zimsku opremu te pročitajte izvješće HAK-a. Za kraj moramo dodati kako će se vrijeme tijekom dana stabilizirati, a bura će jačati.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila) , a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I.i II.skupinu vozila).

Jak vjetar povremeno usporava promet i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić no dionica je otvorena za sav promet.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru, Lici i zaleđu Dalmacije. Na dionici autoceste A1 od Zagvozda do odmorišta Raščane pada snijeg, vozi se uz ograničenje brzine od 40km/h. Zbog niskih temperatura moguća je poledica na vlažnim dijelovima kolnika u unutrašnjosti, pa osobito oprezno treba voziti na mostovima i nadvožnjacima. Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju autocestom A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Bosiljeva. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0