Danas je 97. rođendan slavnog splitskog novinara i publicista Miljenka Smoje pa je udruga Timbar tradicijski priredila Smojinu marendu, na kojoj je po četrnaesti put dodijeljena Zlatna plaketa “Miljenko Smoje” za doprinos suvremenoj Dalmaciji.

VEZANI SADRŽAJ:

Posebni stručni žiri Smojine Marende u sastavu Ivo Šimat Banov, Jagoda Buić, Tonko Maroević, Nikola Horvat i Boris Kragić jednoglasno je odlučio da se ovogodišnja Nagrada Miljenko Smoje za kulturni, glazbeni, umjetnički, novinarski, arhitektonski ili sportski doprinos suvremenoj Dalmaciji dodijeli Anti Svarčiću.

Ovogodišnji laureat je poznati splitski arhitekt koji je projektirao niz zgrada na Splitu 3, izradio GUP otoka Visa i izradio niz drugih urbanističkih projekata.

Na dodjeli Smojine nagrade Ante Svarčić se zahvalio i na dugogodišnjoj suradnji s fotografom Borisom Kragićem, s kojim je uredio interijere brojnih hotela i poslovnih prostora.

– Neizmjerno sam zahvalan žiriju, ovo me vratilo 40-50 godina unazad. Tada je Boris jedini mogao sastaviti velike fotografije. Nastavio sam slušati klapu Trogir i vratilo me u prošlost. Tada sam se sjetio njegovih tematskih fotografija – vinogradi i gomile, lastovski fumari, zapisi u kamenu otoka Hvara koje smo iskoristili u mom hotelu. Gosti su godinama poslije naručivali te slike kao raritet jer tu su bile balature, škure, kamen… Posebno se sjećam Arhipelaga otoka Visa. Tu izložbu otvorio je Nikša Sviličić. Autor sam prostornog plana otoka Visa i tamo sam boravio dvije godine. Cijeli otok sam doživio na svoj način, no kada sam vidio njegove fotografije nisam mogao zamisliti da to postoji, a sve sam to prošao. Njegove fotografije Jabuke, Palagruže, Sveca, Brusnika… osobito u zalazak Sunca, pa kad se slučajno pojavi neko jedro.

Surađivao sam i s drugom kvalitetnim fotografima poput Vučemilovića, Verzottija. Oni su radili sjajne fotografije na sasvim drugi način nego Boris. Boris je više od fotografa. Palo mi je na pamet, odakle tom borcu za Dalmaciju, koji je napravio milijune fotografija, snage da nas sve okupi da se prisjetimo našeg Smoje – kazao je Svarčić uoči preuzimanja nagrade.

Što smo sve u petak snimili u Procaffeu na Spinutu, pogledajte u videu:

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime