Prilikom dodjele nagrade “Zlatni ku*ac” inicijative Dnevna doza splitskog nereda na Matejuški došlo je do incidenta koji može poslužiti kao savršen primjer u kolikom je neredu Split zapravo. Naime, na Matejušku je stigao vlasnik Akceleracije d.o.o. Ante Tonković u pratnji supruge i jednog sina. Tamo su zatekli organizatore ove manifestacije, Bojana Ivoševića s Dnevne doze splitskog nereda i Dalibora Popoviča iz inicijative GIST.

Gospođa Tonković je verbalno napala Bojana Ivoševića, ali nakon što je shvatila da pristiže sve više novinara, ali i da Ivošević snima uživo, odustala je. Uslijedio je napad Ante Tonkovića, koji je neko vrijeme pokušavao uhvatiti Ivoševića te ga u jednom trenutku i gađao kamenom. Nakon toga okrenuo se Popoviču kojem je prijetio smrću. Sve je snimao Ivošević kao i više novinara lokalnih i nacionalnih portala.

Bijesan zbog tekstova koji su razotkrili da već pet godina troši gradsku struju i dovodi Splićane u opasnost

Tonković je na Matejušku stigao zbog više tekstova koje je napisala novinarka našeg portala, a odnose se na posao između Akceleracije d.o.o. i gradske tvrtke Spalatum DMC o korištenju rasvjetnih stupova u reklamne svrhe. Naime, otkad su stupovi dobili ‘jedra’ u obliku reklamnih panoa, sve ih je više pod utjecajem vjetra počelo padati. Na to su godinama upozoravali aktivisti Građanske inicijative Split (GIST), ali nitko ih nije slušao. Tek nakon objave prvih nekoliko tekstova Dalmacija Danas, Grad Split je angažirao Građevinski fakultet u Splitu da pregleda statičke proračune o utjecaju vjetra na rasvjetne stupove. I ispalo je da nisu napravljeni kako treba, nedostajali su neki bitni izračuni kako bi se utvrdilo stvarno stanje stvari i stvarni utjecaj reklamnih panoa na stabilnost rasvjetnih stupova. Radi se o ozbiljnom propustu koji je u pitanje doveo sigurnost građana Splita. Naša novinarka je otkrila i da se Akceleracija d.o.o. ilegalno spojila na struju gradske rasvjete o čemu je također izvjestila javnost i Grad Split.

Povezani sadržaj

Grad je, umjesto raskida ugovora i uklanjanja reklamnih panoa, odlučio Akeceleraciji d.o.o. dati drugu šansu. Pripremili su ankese koji, iako omogućavaju nastavak ugovora, poprilično koštaju.

Povezani sadržaj

Nakon što smo objavili ova saznanja, tražili smo nadležne u Gradu Splitu da se izjasne kakve sankcije očekuju Spalatum DMC i Akceleraciju d.o.o., ali od 24. travnja nismo dobili odgovor. Ali dobili smo nešto drugo, bijes vlasnika Akceleracije d.o.o.

Aktivistu GIST-a došao na posao, na Matejuški tražio našu novinarku

U tjednu prije dodjele satirične nagrade “Zlatni ku*ac” Tonković je uputio više poziva uredniku i novinarki Dalmacija Danas u kojima je izrekao stvari koje bi netko mogao shvatiti kao prijetnje. Tijekom poziva je tvrdio da je za sve kriv Grad Split te da on neće potpisati aneks ugovora koji mu nude. Jedno jutro je posjetio aktivista inicijative GIST na radnom mjestu, a prije toga pozvao našu novinarku da dođe svjedočiti toj ‘izmjeni vizualnog identiteta’. U posljednjem pozivu joj je kazao da zna da će u subotu biti na dodjeli nagrade na Matejuški. Na njegove daljnje pozive nije odgovarala, a znao je dnevno zvati i nekoliko puta.

Tonković je u pratnji obitelji u subotu odlučio doći na Matejušku gdje je naša novinarka sudjelovala kao jedna od dobitnica “Zlatnog ku*ca”. Srećom, organizatori su bili na vrijeme upozoreni na mogućnost njegova dolaska, a ostatak priče znate.

Prijetnje i napadi nas neće spriječiti u obavljanju posla

Ovim putem redakcija Dalmacija Danas želi javno osuditi napad na Dalibora Popoviča i Bojana Ivoševića te poručiti svim siledžijama grada Splita, ali i šire, da nas prijetnje i napadi neće spriječiti u obavljanju svog posla.

Moramo dodati da imamo empatije prema obitelji Tonković kojoj ovakav razvoj situacije sigurno utječe na posao, ali fizički i verbalni napadi nisu odgovor, pogotovo oni loše usmjereni. Više puta smo vlasnika Akceleracije d.o.o. tražili da pošalje rekaciju na naš email u kojoj će objasniti zašto smatra da njegova tvrtka nije odgovorna za ove propuste, ali nikad je nismo dobili. Odgovornost koju za ovaj slučaj snosi gradska tvrtka Spalatum DMC i Grad Split smo već više puta i sami naglašavali.

Povezani sadržaj


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime