Kako smo danas javili, voda u dijelu Žrnovnice nije za piće! Potvrdili su nam to u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Naime, za vrijeme uzorkovanja vode “žrnovačkog” vodovoda koje se obavlja na tri lokacije, ustanovljeno je da voda na slavini kod Osnovne škole Žrnovnica nije za piće.

 

Nakon što je Osnovna škola Žrnovnica obaviještena da spomenuta voda nije za piće, pa ni za pranje ruku, popodne je preporuka blago ublažena pa voda i dalje nije za piće, ali se ruke smiju prati u toploj vodi.

Bilo kako bilo, ostaje nevjerojatna činjenica da građani nisu uopće obaviješteni o službenoj informaciji da voda na ovoj slavini, koju inače koristi velik broj ljudi tako da direktno pije vodu iz nje ili puni vodu upravo ovdje, trenutno ne zadovoljava propisane standarde već su to doznala isključivo djeca u školi, a naš portal je izvijestio javnost o neispravnosti vode čim smo dobili službenu potvrdu.

U ranijem tekstu razgovarali smo s ravnateljicom škole, ravnateljicom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ i direktorom splitskog Vodovoda i kanalizacije, a iz Mjesnog odbora Žrnovnica obećali su nam naknadno očitovanje.

JE LI OVO MOGUĆE? Sanitarna inspekcija donijela zabranu korištenja vode na lokaciji na istoku Splita, javnost o tome nitko nije obavijestio!

U međuvremenu nam je stigao odgovor predsjednika Mjesnog odbora Žrnovnica Branka Solje.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Vijeće Mjesnog odbora saznaje preko medija za neispravnost vode na slavini ispod O.Š. Žrnovnica, a obavijest NZJZ je „navodno“ upućena tajniku MO jučer (7.9.2020) u kasnim poslijepodnevnim satima, tako da isti nije ni stigao obavijestiti Vijeće o spomenutoj nepravilnosti.

Prema aktualnim saznanjima problem s neispravnošću je već danas riješen i o tome očekujemo izvještaj tvrtke ViK Split, koja je problem riješila i rezultate nove analize NZJZ.

Međutim ovo je prilika da se još jednom osvrnem na problem vodovodnog sustava Žrnovnice koji postoji već dugi niz godina, a ne od jučer ili danas.

Više puta u izjavama sam spominjao kako MO Žrnovnica po zakonu nije ovlašten za upravljanje vodovodnim sustavom i to je odgovor na tvrdnju iz ViK-a, s kojima imamo izvrsnu suradnju i komunikaciju. Spominjao sam i kako MO Žrnovnica nema apsolutno nikakve alate da bi upravljao sustavom kao što je Žrnovski vodovod koji ima oko 2000 priključaka i s kojeg se vodom opskrbljuje preko 5000 ljudi. Kada kažem alate, mislim na stručni kadar, kvalificirane djelatnike, nužnu opremu za rad i instrumentaciju, pravnu, financijsku i računovodstvenu logistiku i sve ostalo što treba imati pravni subjekt registriran za upravljanje i održavanje ovakvim ili sličnim sustavom.

Svi oni koji misle da je moguće s vodovodnim sustavom ove veličine upravljati s jednim „vodoinstalaterom – zidarom“ i jednim šrafcigerom ne znaju ništa o današnjoj tehnologiji (monitoringu, parametriranju, daljinskom očitavanju i upravljanju, vizualizaciji i svemu što jedan sustav čini „sustavom“).

Stoga pozivam prvenstveno Grad Split, pa zatim i tvrtku ViK d.o.o. Split da ne bježe od pune, cjelovite i sveobuhvatne odgovornosti za stanje postojećeg Vodovoda u Žrnovnici, a ujedno im se i zahvaljujem za sve učinjeno kroz protekle dvije godine.

Sve što se napravilo je upravo ono što je potrebno da bi se osigurali uvjeti za daljnju sigurnu i moguću eksploataciju sustava koji je nagrizen zubom vremena i prilično izamortiziran. Međutim Grad Split i ViK d.o.o. trebaju u punom smislu riječi preuzeti odgovornost za Vodovodni sustav Žrnovnice i ovaj današnji nespretni događaj, koji je Bogu hvala završio bez ikakvih posljedica, samo potvrđuje da je našem vodovodu potrebno sustavno i cjelovito održavanje i upravljanje i to od strane ovlaštenog i osposobljenog pravnog subjekta. Sve ostalo je potpuno promašena i vrlo opasna priča”, stoji u odgovoru Branka Solje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime