Slučaj krivotvoritelja Hana van Meegerena na novom izdanju Znanstvenog kafića

Alumni udruga bivših studenata Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje Split, poziva sve zainteresirane na novo izdanje Znanstvenog kafića koji će se održati u kavani Lvxor na Peristilu ovog četvrtka (1. veljače) u 18:30 sati.


Predavanje na temu “Slučaj krivotvoritelja Hana van Meegerena (1889. – 1947.)” će održati dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, doc. art. (Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju, prodekanica za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS).

Nedugo nakon završetka Drugoga svjetskog rata, u Nizozemskoj je započelo suđenje slikaru Hanu van Meegerenu. Optužen je da je 1943. godine prodao nacističkom Reichsmarschallu Hermannu Göringu jednu sliku Johannesa Vermeera. Prodaja nacionalnog blaga Nijemcima proglašena je činom izdaje. Na opće iznenađenje, van Meegeren se branio tvrdnjom da ono što je prodao Göringu nije autentično djelo staroga majstora, već krivotvorina koju je sam izradio. Priznao je autorstvo još nekoliko slika pripisanih starim majstorima. Neke od tih umjetnina nalazile su se u uglednim muzejima, a njihovu su autentičnost potvrdili eminentni povjesničari umjetnosti. Da bi se utvrdila istinitost Meegerenovih tvrdnji, formirana je ekspertna skupina na čijem je čelu bio Paul Coremans, doktor kemijskih znanosti i ravnatelj Kraljevskoga instituta za kulturnu baštinu u Bruxellesu. Korak po korak, tzv. Coremansovo povjerenstvo razotkrilo je van Meegerenovu tehniku krivotvorenja.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0