SLUČAJ KOJI JE ZGROZIO JAVNOST Majka djevojčice kažnjena, otac protjeran iz Hrvatske

Brojni građani su slučaj iskorištavanja maloljetne djevojčice i jako mladog mačića prijavili policiji

Fotografija koju je u centru Trogira fotografirala Tilda Nadilo izazvala je sveopće zgražanje javnosti. Naime, Nadilo je svjedočila mučnom iskorištavanju maloljetne djevojčice i jako mladog mačića za prosjačenje.


Kao što smo već pisali OVDJE, romska djevojčica je sjela na zidić i pored sebe u otvorenu kutiju pizze stavila malog mačića. Na poklopcu kutije je rukom napisana molba za novčanu pomoć kako bi mačiću kupila mlijeko.

Da stvar bude gora, sve se odvijalo sredinom kolovoza, kad su vladale najveće vrućine, čime su i dijete i životinja bili dodatno ugroženi. Brojni građani su slučaj prijavili policiji, a glasnogovornica PU splitsko – dalmatinske je tada za Dalmacija Danas izjavila kako je istraga u tijeku.

Majka koristila i drugo dijete za prošnju

Iz PU splitsko – dalmatinske smo zatražili informacije o razvoju događaja i saznali da su roditelji djevojčice propisno kažnjeni, a otac i protjeran iz Hrvatske.

– Policijska postaja Trogir je provela kriminalističko istraživanje nad dvije osobe, 52-godišnjim državljaninom Republike BiH i 28-godišnjom hrvatskom državljankom, tijekom kojeg je utvrđeno postojanje sumnje da su se na području Grada Trogira u vremenu od 25. srpnja do 24. kolovoza odavali prosjačenju. Prosili su novac od građana na način da je njihova maloljetna kći, po naputku roditelja, stajala na pogodnoj lokaciji i kod sebe držala mačića, kojega su prethodno našli u parku, a povremeno bi i pjevala, te na taj način prosila novac od prolaznika. Osim toga, 28-godišnjakinja je šetala gradom s maloljetnim djetetom i prosila novac.

52-godišnjak i 28-godišnjakinja su privedeni Prekršajnom sudu u Trogiru zbog postojanja sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 11. (prosjačenje) i članka 22. ( roditelj ili staratelj koji potiče dijete ili štićenika na vršenje prekršaja) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. – kažu iz PU splitsko – dalmatinske.


Otac djevojčice protjeran iz zemlje

52-godišnjem državljaninu Bosne i Hercegovine je izdana mjera otkaza kratkotrajnog boravka, te je doneseno rješenje o protjerivanju stranca i uručeno rješenje o napuštanju Republike Hrvatske u roku od 7 dana, a zbog neprijavljivanja kratkotrajnog boravka istom je uručen i Obvezni prekršajni nalog, zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 147. Zakona o strancima. O navedenom događaju obaviješten je i Centar za socijalnu skrb, već u fazi provođenja kriminalističkog istraživanja.

Mačić nije pronađen

Mačić kojeg djevojčica koristi za prošnju, nažalost nije pronađen. Kako prilikom izvida policije nije pronađena nikakva životinja, osobe s enisu mogle teretiti za kazneno djelo zlostavljanja životinja.– Policijski službenici prilikom zatjecanja osoba u prosjačenju nisu kod istih zatekli mačića, niti bilo koju drugu životinju. Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja došlo smo do saznanja da se uz dijete prilikom prošnje nalazio jedan mačić, kojeg su prethodno pronašli u parku, ali do dolaska službenika mačić nije bio tu. Nemamo saznanja o zlostavljanju životinje, odnosno nisu utvrđeni elementi kaznenog djela na štetu iste. – kažu iz PU splitsko – dalmatinske.

Iako ovaj mačić nije pronađen, prijavom je spriječeno daljnje izrabljivanje djece i životinja od strane 52 – godišnjaka i 28 – godišnjakinje, a sve je počelo od jedne objave na Facebooku.

Ova priča je svakako dobar poticaj građanima da sve nepravilnosti i kršenje zakona prijave policiji ili drugoj nadležnoj službi.

Foto: Screenshot Tilda Nadilo

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0