Jaka glavobolja i visoka temperatura prisilile su dvoje slovenskih turista koji su ljetovali u okolici Zadra da potraže pomoć liječnika u zadarskoj bolnici. Tamo su im dijagnosticirali atipičnu upalu pluća.

Kipar Metod Frlec i psihologinja Liljana Šprah izjavili su kako je higijena u zadarskoj bolnici u najmanju ruku – vrlo upitna, piše piše Index hr.

Stropovi se raspadaju, tuševi i odvodi su prljavi, plijesan se nalazi posvuda… Brojni su razlozi koji su dvoje Slovenaca iz zadarske bolnice natjerali na to da se liječe u Ljubljani. Između ostaloga, tvrde kako im je jedna medicinska sestra rekla kako se ona, iako u bolnici radi, tu ne bi liječila.

– Sve je prljavo i raspadnuto. Bili smo na Zaraznom odjelu, a izgledalo je kao da ćemo tamo pokupiti neku zarazu. Boja je padala s hladnjaka, tuš je bio prljav, a iznad njega se raspada strop. Kad nam se otkačila infuzija zvali smo sestru, a došla je čistačica koje je popravila. Dijagnoza je bila atipična upala pluća, ali stanje nam se nije popravljalo-, pričaju supružnici koji su odlučili da će se, iako bolesni, vratiti u Sloveniju.

– Sate i sate smo se vozili po autocesti pod antibioticima -, pričaju.

Vlasnik apartmana u kojemu su Slovenci ljetovali, Zvonko Jurin, odvezao ih je njihovim autom do Ljubljane gdje im je u Infektivnoj bolnici dijagnosticirana legionarska bolest, te dodaje kako nisu tražili da ih vozi, da mu je to palo na pamet.

Zaraza u vodi?

-Voda dolazi cijevima ispred mora, iz Zadra-, objašnjava.

Iz Instituta za javno zdravlje tvrde da su izlazili na teren, ali nisu našli nikoga.

-Ja bih volio zbog sebe da to riješe. Da je problem u vodi, zarazili bi se valjda i mi. Vidjet ćemo kad dođu, najavili su se-, priča vlasnik apartmana.

Uzročnik legionarske bolesti prenosi se zrakom, prilikom stvaranja vodenog aerosola u navedenim sustavima. Čovjek se zarazi udisanjem aerosola u kojem su prisutne bakterije legionele. Najčešći je način stvaranja vodenog aerosola: raspršivanje vode u sustavima za ovlaživanje zraka, odnosno rashlađivanje raznih postrojenja preko rashladnih tornjeva; prigodom umivanja i tuširanja preko slavina, odnosno tuševa; u bazenima s pjenom. Udisanjem aerosola moguća je infekcija legionelom koja ulazi u dišne putove. Obolijeva osoba izložena aerosolu ovisno o osjetljivosti, odnosno otpornosti organizma i infektivnoj dozi uzročnika. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, prenosi Index hr.

– Ako se legionela ne prepozna na vrijeme, često završi smrću-, govori Blaž Pečavar, infektolog u ljubljanskoj bolnici, prenosi 24ur.

Prošle godine su na Krku, u Baški, zatvorena četiri hotela i jedan kamp jer se jedan od bivših gostiju zarazio legionelom. Odluka o zatvaranju hotela donijeta je nakon što je o zaraženom čovjeku informiran Europski centar za praćenje legionarske bolesti.