U veljači će se obilježiti 60. godišnjica postojanja i uspješnog rada Odreda izviđača pomoraca “Brodosplit”, utemeljenog u splitskom brodogradilištu 19. veljače 1960. godine.

– Odred izviđača pomoraca Brodosplit unatoč brojnim događanjima i izazovima, danas je uspješna suvremena skautska udruga udružena u članstvo Splitskog skautskog zbora, Saveza izviđača Hrvatske i Svjetskog skautskog pokreta (WOSM) pod čijim programima i ciljevima funkcionira u izvaninstitucionalnom odgoju i obrazovanju djece i mladih – kaže Sanja Matešić, predsjednica Odreda izviđača pomoraca “Brodosplit”.

Ističe kako su “brojne generacije naših članova prošle specifične faze naobrazbe i postale časne odrasle osobe raznih zanimanja, izvan utjecaja devijantnog ponašanja i ovisnosti”.

Kažimo i kako su vještine i znanja stečena u odredu tijekom Domovinskog rata spasile mnoge živote sudionika. Terenska oprema koju je Odred u prvim danima rata nesebično ustupio braniteljskim postrojbama itekako je poslužila svojoj svrsi.

U Domovinskom ratu u splitskim postrojbama bili su izviđači Brodosplita Goran Kosor, Tonći Bojanić – Rakija, Luka Merčep, Ivica Bošnjak, Suzana Marević rođ. Matulić, Željko Kusić, Damir Mihalec, Vedran Kosor, Jasmin Šemović, Mario Kalinić, Ozren Lukenda, Vinko Begović, Ivo Cotić i Boris Vuletić.

Poginuli Brodosplitovi izviđači u Domovinskom ratu su Joško Vulić – Hogar, koji je stradao kao pripadnik 6. Domobranske pukovnije na Svilaji u prvim danima Oluje i Boško Bobanović – Edi, poginuo u Mungosima 141. brigade HV-a.

Također, OIP Brodosplit iznjedrio je i kasnije poznate pjevačke zvijezde: kao izviđačice počele su Ljiljana Nikolovska i Severina Vučković, a kao izviđač pokojni Dino Dvornik, te Giuliano.

Udruga OIP Brodosplit je dobila brojna društvena priznanja tijekom dugog niza godina specifičnih edukacija u prirodi i suživota s prirodom u radu s djecom i mladima.

– Ponosni smo što ove godine proslavljamo 60. godišnjicu – kaže Sanja Matešić koja nam je ustupila fotografije s jesenskog logorovanja u rujnu u Gorskom kotaru, ali i dio snimaka iz bogate arhive, iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kako bismo dočarali barem dio bogate povijesti Odreda izviđača pomoraca “Brodosplit”.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime