Povodom obilježavanja sedme obljetnice rada Skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja i  Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas je u Sveučilišnoj knjižnici održan stručni skup čija je tema: ”Iskustvo traume i posttraumatski rast kroz različite perspektive”.

Skup je održan u organizaciji Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije i Sveučilišta u Splitu a okupio je mnoštvo stručnjaka i profesionalaca iz cijele Hrvatske. U ime Grada Splita pozdravnu riječ uputila je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš:

– Čestitam vam na neumornom i uspješnom radu kroz proteklih sedam godina tijekom kojih ste postali mjesto zaštite i skrbi za mnoge žene i djecu u potrebi.

Nažalost, brojke pokazuju da je nasilje još uvijek izraženo, ali uz vaš rad i predanost u Splitu imamo sigurnu zonu, sklonište i polazišnu točku za novo životno poglavlje i hvala vam na tome – kazala je dogradonačelnica.

Uz zamjenicu Hrgović Tomaš skupu su nazočile i pročelnica UO za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo sa suradnicama Nađom Mladinić, Gordanom Dujić i Katarinom Borković Staničić.

Cilj skupa je upoznati sudionike s različitim pristupima poticanja pozitivnih promjena nakon suočavanja s izrazito stresnim ili traumatskim iskustvima i to iz područja psihijatrije te različitih psihoterapijskih pravaca.

Nakon uvodne riječi ravnateljice Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije s. Vlatke Topalović, prikaz sedmogodišnjeg rada Skloništa iznijela je voditeljica Skloništa Ivna Grubišić.

Prezentirajući aktivnosti i profil korisnika Skloništa, voditeljica Grubišić ukazala je na nedostatne kapacitete Skloništa te planove da se taj problem sustavno riješi u budućnosti uz unaprjeđenje i proširenje stručnih usluga za korisnike.

Skup je nastavljen stručnim izlaganjima dr. med. Dolores Britvić, dr. sc Borisa Vidovića te psihologinje u Skloništu Marte Grbić, nakon čega je uslijedila rasprava sudionika.

Inače, Grad Split besplatno je ustupio prostor za Sklonište koje godišnje sufinancira s 90.000 kuna.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime