SJAJNA PRILIKA ZA SPLITSKE UČENIKE Obrtnička škola dobila preko 54 tisuće eura za dva Erasmus+projekta

35 učenika odlazi na usavršavanje u inozemstvo

Agencije za mobilnost i programe EU odobrila je Obrtničkoj školi još jedan Erasmus+KA1 projekt pod nazivom “Unapređenje stručnih kompetencija putem iskustva u Finskoj” (IMprovement of PROfessional competencies based on FINnish experience – IMPRO FIN). Financijska potpora za ovaj projekt iznosi 30.021,00 EUR.


Jedanaest učenika (3 modna tehničara, 4 frizera i 4 kozmetičara) Obrtničke škole u veljači 2019. godine odlazi na stručno usavršavanje u trajanju od 2 tjedna u Finsku, u OMNIU, multisektorski regionalni obrazovni razvojni centar regije Espoo s inovativnim okruženjem za učenje i partnerstvima u nacionalnim i međunarodnim projektima. Omnia ima školske radionice opremljene najnovijim tehnologijama otvorene za vanjske usluge u kojima učenici provode stručnu praksu, a koje posluju na poduzetničkom principu. Stručna praksa naših učenika provodit će se u školskim praktikumima u manjim grupama i sa sudionicima iz različitih zemalja.

Cilj projekta je povećanje stručnih kompetencija u internacionalnom okruženju i različitim kulturama, povećati zapošljivost učenika, odnosno potaknuti ih na mobilnost nakon završetka škole u smislu stručnih usavršavanja ili rada u inozemstvu. Boravak u inozemstvu omogućit će im da prošire vidike, upoznaju novu kulturu, način života i rada, odnos prema okolišu i zdravlju. Iskustvo rada u novoj internacionalnoj sredini (grupe učenika koji dolaze na mobilnost iz različitih zemalja) dat će im realnu sliku vlastitih kompetencija i prepoznavanje nedostataka, kao i smjer u kojem je potrebno razvijati kompetencije, a ujedno će i ostvariti nova prijateljstva.

Drugi odobreni projekt je Erasmus+KA2 projekt pod nazivom „EUse science to STEAM up you school“. Radi se o projektu srateškog partnerstva među školama i svojevrstan je nastavak prethodnog projekta EUse your brain-challenge your talent for science koji je Obrtnička škola uspješno odradila. Ovim putem nastavljaju suradnju s dosadašnjim partnerskim školama iz Nizozemske, Njemačke, Španjolske, Danske, te novim partenrom iz Švedske.

Ciljevi projekta su poboljšanje kompetencija učenika u općeobrazovnim predmetima, prvenstveno u području stranog jezika i STEM predmeta, promoviranje poduzetništva u obrazovanju te vršnjačkog učenja i vrednovanja. Sudjelovanjem u međunarodnom projektu potiče se internacionalizacija škole te razmjena iskustava i upoznavanje dobre europske prakse.

Dvadeset četiri učenika škole sudjelovat će u mobilnostima u Njemačkoj, Nizozemskoj i Švedskoj, a u travnju 2020. godine Obrtnička škola će ugostiti učenike partnerskih škola u Splitu.Projekt traje dvije godine, a odobrena financijska potpora je: 24.390,00 EUR.

Provedba ovih projekata nije prvo iskustvo Obrtničke škole.Od 2011. godine ostvarila je 10 projekata (Comenius, Leonardo da Vinci i Erasmus+) te povukla više od 300 000 EUR-a iz EU fondova. Ostvareno je više od 150 mobilnosti učenika i nastavnika

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime