Bavite se poljoprivredom i vremenske prilike su vam zaista od velike važnosti? Uz to odlično baratate modernom tehnologijom? A sad zamislite kada bi sve tri nabrojane stvari spojili u jedno – sustav koji bi pratio stanje biljaka i vremenskih uvjeta na vašim poljoprivrednim poljima i to vam sve dojavljivao putem aplikacije. Jeste?

Ma ne morate zamišljati jer ovaj sustav zbilja i postoji. Ime mu je eAgrar, a osmislio ga je 23-godišnji Slaven Damjanović iz Glamoča, član PICS-županijskog predinkubatora, student zadnje godine diplomskog studija na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, dobitnik prve nagrade na Natjecanju studentskih projekata na FESB-u, ali i pobjednik na međunarodnom sveučilišnom natjecanju za startupove STup! 2019 u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora u Splitu.

Razgovarali smo sa Slavenom o sustavu eAgrar koji gdje god prezentira izaziva veliki interes, a on je za Dalmacija Danas otkrio kako je uopće došlo do ideje za ovaj sustav te što se sve događalo od same ideje do realizacije.

– Oduvijek sam bio odličan učenik, i u osnovnoj i u srednjoj školi, u svim predmetima, bez izraženih afiniteta prema nekom području. Jedno natjecanje iz matematike u 7. razredu osnovne škole mi je promijenilo pogled i usmjerilo me prema ovome gdje sam danas. Tada sam neplanirano i iznenađujuće ostvario odličan rezultat na županijskom natjecanju iz matematike. Nakon toga, zahvaljujući stricu koji mi je pomogao da učvrstim matematičke temelje, nastavio sam u tom smjeru. Često znam reći da nije bilo te njegove podrške tada, danas bih možda bio na medicini ili u nekom drugom području. Unatoč preferencijama prema matematici i fizici, ni pred ostalim predmetima nisam popuštao. Pred kraj srednje jedina dilema je bila upisati studij matematike ili se baviti primjenom matematike kroz tehničke znanosti, na što sam se na kraju odlučio, i nisam požalio! Smatrao sam da se kroz elektrotehniku mogu steći znanja i vještine koje povezuju realni, svakodnevni, opipljivi život, ali i taj znanstveni dio, koji je često neopipljiv, ali i mističan. U toj kombinaciji, nikad ne može biti dosadno – kazao je Slaven.

Kada se rodila ideja za nagrađivani eAgrar?

– Otac mi se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, tako da sam od malih nogu bio uključen u neke procese u proizvodnji, te sam upijao znanja. U svemu tome sam primijetio kako zapravo ogromne probleme stvaraju vremenske (ne)prilike, koje su svake godine postajale sve izraženije. Jako je teško bilo pratiti stanje usjeva zbog udaljenosti njive od mjesta stanovanja, te se znalo događati da bi se bolest pojavila u samo 2 dana i nanijela bi ogromne štete. Razlog svemu tomu je, pored ovih klimatskih šokova i promjena, bilo i to što nije postojao način za kvantitativno opisati stanje usjeva. Sve bi se svodilo na to „čini mi se da je bilo nešto kiše“ ili „moguće da je bila jaka rosa“, dakle sve se svodilo na osjećaj i iskustvo. A teško je usporediti naš osjećaj danas i jučer ili prekjučer kada ga nemamo s čim usporediti. Nažalost, događalo se da bi unatoč svem trudu i ulaganjima, štete bile tolike da bi prepolovile prinose.

Dolaskom na fakultet, stjecanjem znanja i širenjem svojih vidika sam uvidio da postoje razne nove tehnologije koje nisu dovoljno primijenjene u stvarnom životu, a koje mogu olakšati život. Sve je počelo spontano, od moje želje da nešto više naučim o primjeni tih tehnologija u stvarnom životu, a ne samo u knjigama kako sam to imao priliku do tada na fakultetu raditi. Priliku za učenje su mi dali i profesori mentori Toni Perković i Mario Čagalj prenoseći mi neka svoja znanja i iskustva. U laboratoriju sam počeo od jednostavnih stvari, učenja osnova tehnologije općenito, a onda se u međuvremenu otvorio natječaj za državno studentsko natjecanje u elektronici Elektroboj gdje je jedna od tema bila agronomija. Tu sam vidio potencijalnu primjenu senzorskih uređaja, na kojima sam radio tada, i u poljoprivredi i rješavanju svih onih problema koje sam prethodno spomenuo. Uključila se lampica koja je signalizirala da ima smisla i tako je sve krenulo. Korak po korak, uz puno truda i rada, sustav se razvio do ovoga što je danas. Doprinos projektu su dali i Martin Pervan, Marko Čalić i Ivana Perić.

Što je zapravo eAgrar? Kako bi ga opisao našim čitateljima?

– eAgrar je sustav koji poljoprivrednicima omogućuje praćenje mikroklimatskog stanja njihovih usjeva u svakom trenutku, ma gdje bili. eAgrar postaje najbolji prijatelj svakog poljoprivrednika i budno motri na usjeve u svako doba dana.

Svaki korisnik postavi naše uređaje na svoje usjeve, te naši uređaji prate neke parametre kao što su temperatura i vlažnost zraka, vlažnost tla, vlažnost lista i sl., te pošalje podatke na naš server. Naš server budnim okom to sve prati i obrađuje.

Napredni algoritmi koje smo razvili imaju mogućnost predviđanja pojave nekih bolesti, mogućnost predviđanja pojave mraza, ali i potrebu za navodnjavanjem. Kako svi ti podaci ne bi bili beznačajni samom poljoprivredniku, sustav šalje obavijest poljoprivredniku o stanju usjeva zajedno s nekim savjetima temeljenim na stručnim agronomskim normama i parametrima. Također, poljoprivrednik u svakom trenutku kroz našu web aplikaciju može pratiti sve izmjerene parametre prikazane kroz grafove i tablice.

Najnovija značajka koju pripremamo za sljedeću sezonu je autonomna kontrola navodnjavanja putem eAgrar sustava. Dakle omogućit ćemo poljoprivredniku da upravlja navodnjavanjem putem svojih pametnih mobitela, ali će imati mogućnost omogućiti automatsko navodnjavanje. To znači da će moći postaviti neke parametre na temelju kojih će se kontrolirati navodnjavanje. Npr. ako vlažnost tla padne ispod neke razine da se navodnjavanje uključi. Poljoprivrednik samo jednom postavi željene parametre, a sve ostalo je briga i zadaća sustava. Ovaj sustav kontrole navodnjavanja se može koristiti i u kontroli navodnjavanja parkova, travnjaka i drugih zelenih površina.

Kroz samo korištenje sustava svakom poljoprivredniku omogućujemo i besplatnu edukaciju o korištenju novih tehnologija, te prednostima koje im mogu donijeti te tehnologije. Zahvaljujući novim tehnologijama koje koristimo, ovaj sustav je specijaliziran za praćenje mikroklimatskih uvjeta. Svjesni smo da na maloj udaljenosti mogu biti velika odstupanja u vremenskim uvjetima što u konačnici znatno utječe i na djelovanje samog poljoprivrednika. Korištenjem eAgrara to im je znatno olakšano.

eAgrar povezujući nove tehnologije, obradu podataka i klasičnu poljoprivredu zapravo stvara novu dimenziju poljoprivrede. Korištenjem ovog sustava poljoprivrednicima je omogućeno smanjenje šteta na usjevima, korištenje manje pesticida i vode, te korištenje manje goriva koje zagađuje okoliš. Tako ovo rješenje osim što poljoprivrednicima smanjuje troškove i povećava prinose, zapravo ima pozitivan učinak i na okoliš.

eAgrar ima korisnike na području SD županije. Kakva su iskustva?

– Imamo pozitivne priče. Primjerice, jedan od korisnika je OPG Moro iz Sinja koji se bavi ekološkom proizvodnjom povrća. Postavili su naše uređaje u polje i prije nekih mjesec i pol dana u 4h ujutro im je eAgrar dojavio da postoji mogućnost za pojavu mraza. Oni su otišli u polje i korištenjem prskalica uspjeli spasiti njihovo povrće od smrzavanja. Zahvaljujući pravovremenoj obavijesti uspjeli su produžiti sezonu branja za više od mjesec dana. eAgrar je uistinu postao najbolji prijatelj poljoprivrednika i motri na usjeve čak i kada on spava.

Veseli me čuti ovako pozitivne priče i znati da eAgrar nekom čini život lakšim!

S eAgrarom si dobio mnoge nagrade?

– eAgrar sam predstavljao na brojnim natjecanjima, a gdje god smo se pojavili ostvarili smo zapažene rezultate.

Prva nagrada je bilo treće mjesto na natjecanju Elektroboj u Zagrebu prije godinu i pol. Nakon toga je uslijedilo prvo mjesto na sveučilišnom natjecanju PICS@FESB u veljači ove godine. Vrhunac ove godine je bilo međunarodno startup natjecanje StUP!2019 održano u svibnju u Splitu gdje smo osvojili prvo mjesto u konkurenciji od 30-ak timova iz Engleske, Španjolske, Portugala i Hrvatske. Zahvaljujući tom natjecanju pozvani smo na predstavljanje eAgrara na World Business Angels Investment Forum u Istanbul u veljači sljedeće godine. Iako to smatram vrhuncem godine, to nije bio kraj godine za eAgrar. Predstavljao sam eAgrar u Sarajevu na konferenciji Sarajevo Unlimited u sklopu koje je bilo organizirano startup natjecanje. U konkurenciji 115 prijavljenih ekipa, plasirali smo se u finale među 6 najboljih ekipa. Posljednja osvojena nagrada je 2. mjesto na Next Thing x Betapitch startup natjecanju u Mostaru.

Osobno sam ove godine dobio Rektorovu nagradu, djelomično i za rad na ovom projektu.

Što su ti donijele ove nagrade?

– Većina ovih natjecanja je bila koncipirana kako bi se stjecala nova poznanstva, tako da je najveća vrijednost definitivno mnoštvo novih poznanstava i kontakata. Već sada neka od tih poznanstava su nam otvorila neka vrata koja nam omogućuju daljnji rast i razvoj. Pored toga, neka od natjecanja su imala i neke simbolične novčane nagrade koje su nam omogućile razvoj samog proizvoda, nabavku dijelova i slično.

Je li u planu prijava na neko novo natjecanje s istim projektom?

– Razvoj projekta ide dalje, s nekim novim značajkama i idejama koje bi trebale učiniti život lakšim. A vjerujem da ćete u tom procesu imati priliku čuti za nas opet kroz neko natjecanje, pa možda i uskoro.

A je li u planu i novi projekt?

– Imam jako puno ideja za nove projekte, a neke su se bile počele i realizirati. No nažalost u nedostatku vremena, pored fakultetskih obaveza i rada na eAgraru, svi ostali projekti su pauzirani do daljnjeg.

Kakvo je tržište ICT sektora danas?

– Tržište ICT sektora je u stalnom rastu. Mnogi procesi koji su zastarjeli se u današnje vrijeme pokušavaju automatizirati i iz tog razloga se traži sve više programera i inženjera. U našoj županiji ima jako puno mogućnosti za zaposlenje u IT sektoru uz odlične uvjete rada. Zbog toga često čujem da mnogi kolege počinju raditi još za vrijeme studija, te da nakon završetka studija ostaju ovdje. Nažalost još uvijek kaskamo za Zagrebom ili čak Zadrom u razvoju tržišta vezanog za razvoj elektroničkih uređaja i hardvera. Razlog tomu vidim u znatno višim ulaganjima u samo pokretanje takvog posla jer su i rizici i troškovi u razvoju znatno veći nego u IT sektoru. Kako vidim na razini države također postoji jako puno prostora za zaposlenje, ali najveći problem za rast čine preveliki nameti države za zaposlene. U svijetu je trend rasta u IT sektoru, a očekuje se ubrzanje toga rasta. Posebice se očekuje rast u području novih tehnologija kao što je umjetna inteligencija i Internet of Things (IoT). Pod IoT pojmom se smatraju svi fizički uređaji koji su na neki način povezani na Internet. U budućnosti se očekuje značajan rast takvih uređaja u svakodnevnoj upotrebi počevši od pametnih domova, pametnih gradova, uređaja koje ćemo nositi na tijelu, povezanih automobila i dr. A i naše rješenje je dio toga IoT sustava, pa se predviđa da će se u sljedećih 5 godina vrijednost tržišta pametne poljoprivrede udvostručiti.

Imaš li u planu ići i na svjetsko tržište?

– U ovom trenutku ciljamo na domaće tržište, ali prirodno bi bilo s rastom i razvojem u budućnosti da zakoračimo na tržišta drugih država. Prvenstveno mislimo na države EU, s naglaskom na mediteranske zemlje.

Koliko ti domaća zajednica pomaže u svemu?

– Iako je u Splitu poznata izreka „pomalo“, za poduzetnički IT dio Splita to ne vrijedi. Imamo izrazito veliku podršku i pomoć domaće startup zajednice. Dobili smo mnoge savjete i riječi ohrabrenja mnogih osnivača sada već ozbiljnih tvrtki što je često jako korisno i motivirajuće. U toj zajednici htio bih posebno naglasiti Studentski poduzetnički inkubator koji vrijedno radi na razvoju tog ekosustava kroz natjecanja i svoje mentorsko-edukativne programe kroz koje sam i sam prošao. Kod njih se stječu znanja, poznanstva, ali i grade prijateljstva, te su do sada „odgojili“ mnoge projekte koji su postali uspješni. U tu priču se uključila i ICT Županija sa svojim programom StartIT. Mislim da su za sve mlade ljude to odlične prilike da svoje ideje predstave drugima koji će im dati viđenje iz drugog ugla. Pored toga, velika je vjerojatnost da će upoznati nekoga tko će im pomoći da realiziraju svoju ideju. Ne trebaju se bojati da će im netko ukrasti ideju, jer ideja je 1% uspjeha, a to se svi mi uvjerimo kad se dublje posvetimo nečemu.

Više informacija i novosti o eAgraru pogledajte na  web stranici ili Facebook stranici.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime