Šef Vrhovnog suda pokrenuo postupak protiv sudaca s tuluma u Kerumovoj konobi

''Kršenje naloženih epidemioloških mjera je ponašanje koje je suprotno standardu ponašanja sudaca i ono ne doprinosi očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva"


Povodom ponašanja pojedinih sudaca Županijskog, Općinskog i Upravnog suda u Splitu izvan prostorija suda, konkretno koji su sudjelovali na zabavi u konobi Željka Keruma, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa na temelju članka 14. stavka 2. Kodeksa sudačke etike pokrenuo je postupak pred mjerodavnim sudačkim vijećima.


Sessa je na temelju Kodeksa sudačke etike podnio pritužbe sudačkom vijeću Županijskog suda u Splitu protiv sudaca tog suda Mihe Mratovića, Dinka Mešina i Brune Kleina koji je i predsjednik tog suda te suca Općinskog suda Tomislava Zlodre. Sudačkom vijeću Visokog upravnog suda podnio je pritužbu protiv suca Silvija Čovića, ujedno i predsjednika Upravnog suda u Splitu.

dopis-suci-kerum

Ipak, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske smatra da za sada nema osnove da on pokrene stegovni postupak.

REAGIRAO VRHOVNI SUD Packa po prstima za suce koji su sudjelovali na tulumu Ivice Mornara u Kerumovoj konobi

”Kršenje naloženih epidemioloških mjera je ponašanje koje je suprotno standardu ponašanja sudaca i ono ne doprinosi očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva. Takvo ponašanje je nedostojno i stvara dojam nedoličnosti”, ocijenio je Sessa.U dopisu navodi da sudac ”mora prihvatiti i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima, a što se posebno odnosi na ograničenja koja su obvezna i naložena epidemiološkim mjerama”. Ističe da iz snimki druženja koja su objavljena u medijima “proizlazi da je riječ o okruženju i atmosferi koja stvara dojam nedoličnosti”.

Vrhovni sud u petak je pozvao suce da vode računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovo ponašanje moglo izgledati neprimjereno​, dok je policija najavila provjere o zabavi u konobi Pršut u vlasništvu Željka Keruma na kojoj su, prema objavljenim snimkama, bili i suci te predsjednici splitskih sudova​.Objavljena snimka proslave rođendana nekadašnjeg nogometaša Ivice Mornara koja se odvijala krajem siječnja u kaštelanskoj konobi Pršut, u Kerumovim vlasništvu, ​izazvala je niz reakcija u javnosti.

Vrhovni sud objavio je ranije u petak priopćenje u kojem navodi kako suci moraju uvijek voditi računa o svom ponašanju u i izvan sudnice. Standardi primjerenosti i obveze sudaca u tom su smislu propisani Kodeksom sudačke etike i viši su nego kod osoba koje ne obnašaju sudačku dužnost, navode iz Vrhovnog suda.

​​”Pozivamo suce da skrupulozno i s posebnom pozornošću vode računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovo ponašanje moglo izgledati neprimjereno te da se vode načelima određenim u Kodeksu sudačke etike”, stoji na kraju priopćenja.​

Policija: Obavit ćemo potrebne provjere

Iz PU splitsko-dalmatinske za Dalmacija Danas su vezano uz događaj naveli:

“Obavit ćemo potrebne provjere, te ćemo u postupak uključiti i tijela koja obavljaju nadzor rada ugostiteljskih objekata i nadzor Odluka Stožera civilne zaštite na način da ćemo ih izvijestiti o utvrđenim činjenicama i pružiti potporu u poslovima iz njihove nadležnosti”, stoji u odgovoru na naš upit.

Stožer: Mi ne sankcioniramo

O rođendanskoj proslavi na kojoj su sudjelovali poznati splitski suci, oglasio se i Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

“Stožer CZ SDŽ nije zaprimio nikakav zahtjev za održavanjem bilo kakvoga okupljanja. Sa spomenutim slučajem smo upoznati putem medija kao i ostala javnost, iako ne znamo mjesto i vrijeme nastanka spomenute snimke, ni sudionike toga sastanka.

Bilo kakvi mehanizmi sankcioniranja nisu u nadležnosti Stožera CZ.

Epidemiološke mjere vrijede za sve bez iznimki. Ukoliko je došlo do kršenja epidemioloških mjera, nitko ne smije biti izuzet od sankcija”, stoji u službenom priopćenju Stožera.

Kerum: “Karaman je doveo budalu koja je snimala”

Nešto ranije, događaj je komentirao i sam Kerum.

– Mislio sam ne komentirati događaj u Kaštelima ali novinari stalno zovu pa moram. Znači, ja u konobu nisam zvao nikoga niti se ikako čujem s ikim od spomenutih ljudi, čak ni s Mornarom.

Mene je pitao Damir Karaman može li doć Mornar sa svojom ekipom s nogometa, naravno da sam dozvolio.

Kad su ti ljudi otišli, ostao je samo jedan kojeg isto ne znam, ja sam kao inače zapjevao jer volim pjevat, za sve ostalo pitajte Karamana jer je on doveo tog kretena koji je to snimio – kazao je Kerum, bez dlake na jeziku.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
5
Haha
7
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
5
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime