Povodom današnjeg najavljenog štrajka prosvjetnih djelatnika, iz redova SDP-a Split su uputili priopćenje za javnost, u kojem su se osvrnuli na sporazum kojim će Vlada povećati plaću od 1. siječnja 2019. godine.

– Škola za život s primanjima od kojih se ne može živjeti ? Ulaganje u učitelje i obrazovanje je ulaganje u budućnost, a ne trošak. Nijedna reforma ne može uspjeti ukoliko nastavni kadar nije motiviran i zadovoljan pa Savjet za obrazovanje SDP-a daje podršku onima koji nisu zadovoljni postignutim dogovorom između Vlade i onih sindikata kojima su dovoljne mrvice sa stola državnog proračuna.

Naime, postignut sporazum donijet će prosvjetarima povećanje od neto 138 kuna od 1.1. sljedeće godine, a s 2 posto od rujna postići će se skromno povećanje na godišnjoj razini od samo 3,52% ( 190 kn neto).

Podsjećamo, učitelji su degradirani, prečesto izvrgnuti napadima, kako verbalnim tako i fizičkim, a plaće su im u prosjeku niže nego ostalim visokoobrazovnim osobama (prosječna bruto plaća za visoku stručnu spremu u Hrvatskoj je 12.581 kunu, a u obrazovanju 8958 kuna).

Njihov posao nije samo profesija, već poziv i misija kojom su svoje živote posvetili odgoju i učenju naše djece pa ne razumijemo tako olako pristajanje ostalih sindikata na Vladin prijedlog koji smatramo neprihvatljivim. Ako težimo izvrsnosti i tražimo od nastavnika da našu djecu usmjeravaju ka najboljem, onda se zalažemo i za izvrsnost u njihovim primanjima.

Nezadovoljstvo prosvjetnih djelatnika zbog postignutog dogovora upućuje nas na problem postojanja više sindikata, među kojima većina vodstva oćito više štite svoje pozicije od interesa članstva.

Nadamo se da će oni koji štrajkaju ustrajati u sindikanoj borbi i zalažemo se za izjednačavanje osnovica svih zaposlenika u javnim službama, poručili su iz SDP-a Split.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime